Home AKTUELNO PRVI PUT U ISTORIJI! VEĆINA GRAĐANA SRBIJE PROTIV ULASKA U EU- STRUČNJACI...

PRVI PUT U ISTORIJI! VEĆINA GRAĐANA SRBIJE PROTIV ULASKA U EU- STRUČNJACI MISLE DA JE OVO GLAVNI RAZLOG

561
0
SHARE

Karijerni diplomata Zoran Milivojević je danas na K1 televiziji u „Uranku“ izjavio da je Kosovo glavni razlog zašto se prvi put u istoriji većina građana Srbije izjasnilo protiv ulaska u EU, kao i da ne očekuje da će EU uvesti sankcije Srbiji ukoliko ih ona ne uvede Rusiji.

– Očekivao sam pad raspoloženja blago ispod 50%, a ne da je samo 35% građana za ulazak u EU, ali ta evropska perspektiva dugo traje bez sadržaja koji možemo da osetimo. Dosta toga je podređeno cilju da Srbija pristupi EU, ali se taj cilj uvek uslovljava – izjavio je Zoran Milivojević za K1 televiziju.

– Ključni pritisak je priznanje Kosova, to deluje na raspoloženje ljudi, potpuno je jasno da je to uslov mimo koga mi ne možemo ući u EU, a raspoloženje u Beogradu je sve dalje od toga da prihvatimo bilo šta što bi bilo na štetu nacionalnog interesa.

Milivojević smatra da je kritikovanje našeg odnosa ka Rusiji zbog sukoba u Ukrajini samo jedna od mnogo drugih kritika EU.

– Ne radi se samo o sukobu Rusija-Ukrajina, ima dosta stvari koje kritikuju, a tiču se unutrašnje politike: stepen demokratije, izborni rezultati i politiku koju vodimo. Svako malo pa smo pod pritiskom da moramo da menjamo unutrašnju i spoljnu politiku. Smeta im vrsta nezavisnosti koju mi ispoljavamo i to deluje na građane, jer utiče na dnevni

život. Ako se stvari osporavaju u kontinuitetu i ciljevi se ne poklapaju, a činite ustupke, onda to počne da deluje kontraproduktivno – rekao je Milivojević u „Uranku“.

On navodi da mi već koristimo situaciju u našu korist što se tiče sukoba između Rusije i Ukrajine, a da su pritisci EU zbog njihovih cijeva, a ne zbog naših.

– Mi nismo ni na jednoj ni na drugoj strani i mi ne menjamo stav, nemamo razloga da ga promenimo jer ne učestvujemo u sukobu. Pristici traju od pada Berlinskog zida, da ne pominjemo sankcije i bombardovanje, ali pritisci ne znače da ukinemo sami sebe. Ovo jeste jak pristisk ali manji u odnosu na priznanje Kosova i Metohije kao nezavisnu teritoriju, to je najozbiljniji pritisak koja ova država trpi. Mi jedini u Evropi nismo uveli

Rusiji sankcije u punom smislu i pritisak da to učinimo neće prestati jer je EU to trenutno najbitnije. Mi smo se izjasnili pre prvog glasanja u UN, osudili smo agresiju Rusije na Ukrajinu iz principijalnih razloga kojih se držimo već 20 godina – ispričao je Milivojević za K1.

On misli da budućnost Srbije ne zavisi od njenog stava prema ovom sukobu.

– Ja mislim da nam Evropa neće uvesti sankcije ako ne uvedemo sankcije Rusiji. Uvođenje sankcije Srbiji bi dovelo do ozbiljnih problema u ovom regionu, a interes EU je da ovaj region integriše a ne dezintegriše. Ono što mogu da nam uskrate je da nam ne otvore klaster sada, tako mi izgleda čitajući pisma članova EU, više od toga ne, fizičke sankcije koje smo imali 90-ih godina su bile sankcije UN. Interes Evrope je da reši situaciju u BiH i na Kosovu i Metohiji, a to može samo sa nama – zaključio je Zoran Milivojević na K1 televiziji u „Uranku“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here