Home AKTUELNO POTPUNI ZAOKRET KA ZAPADU: POGLEDAJTE KAKVE MOĆNE VOJNE AVIONE SRBIJA KUPUJE!

POTPUNI ZAOKRET KA ZAPADU: POGLEDAJTE KAKVE MOĆNE VOJNE AVIONE SRBIJA KUPUJE!

716
0
SHARE

Nakon završene vežbe „Vatreni štit 2022“, predsednik Aleksandar Vučić potvrdio je da Srbija želi da kupi 12 potpuno novih francuskih višenamenskih borbenih aviona „rafal“ i dodao da se pregovara sa jednom zemljom o kupovini 12 polovnih.

To znači, ocenjuju upućeni, da Srbija pravi potpuni zaokret kada je u pitanju borbena avijacija i prelazi na zapadnu tehniku.

Simbolično u godini kada se najavljuje nabavka 24 francuska aviona obeležava se 110 godina saradnje sa Francuskom na polju avijacije.

Te 1912. na školovanje u Francusku Kraljevina Srbija poslala je prvih 6 pilota na obuku, podseća Boriša Mandić, nekadašnji pilot „miga-21“, i dodaje da se ove godine istovremeno obeležava i 60 godina od kako „migovi“ čuvaju naše nebo.

„To su fini jubileji, međutim u konačnoj varijanti. Neće biti presudno ni prijateljstvo sa Rusijom, ni savezništvo sa Francuskom, odlučiće proračun, odlučiće olovka i papir. Koliko će to da košta poreske obveznike ove zemlje, to je prvo.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Drugo, treba napraviti izuzetno oštar zaokret, preći s jedne tehnike, s jedne filozofije, s jednih principa, s jednih metoda rada na jedan sasvim nov. Nov, u smislu zapadne tehnike, francuske tehnike, oni su doveli neke stvari do savršenstva“, kaže Mandić.

Smatra se da je najveća prednost „rafala“ mogućnost obavljanja širokog dijapazona borbenih zadataka istovremeno, bez obzira na vremenske uslove i doba dana.

Rafali imaju integrisan sistem „Spectra“ koji pilotu omogućava upozorenje na radarsku vidljivost, pravovremeno obaveštenje ukoliko je ka njemu ispaljena raketa, ali Rafal može i da ometa neprijateljske nišanske radare i raketne sisteme koji ciljaju koristeći laserske i infracrvene zrake.

Šta znači „višenamenski“?

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Kada „rafal“ poleti da bombarduje neprijateljske položaje, njemu ne treba posebna pratnja koja bi vodila računa o neprijateljskim sistemima PVO i o neprijateljskim avionima, jer je on sposoban i za borbu u vazduhu, ali i za uništenje ciljeva na zemlji.

„U 21. veku je vrlo značajno da je avion višenamenski. Vrlo je važno da pilot i avion krenu na zadatak i budu apsolutno samostalni da izvrše misiju. Da ne bude vezan ni za zemaljske sisteme, ni za jedinice za navođenje, ni za avione iz vazduha za navođenje. Zahvaljujući opremi koju ‘rafal’ ima, on je sposoban za takvu autonomiju. Naravno uslov je veoma osposobljen pilot“, dodaje Boriša Mandić.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Avion je naoružan topom kalibra 30 milimetara, a ukupno ima 14 podvesnih tačaka koje mogu poneti 9,5 tona naoružanja, tu spadaju i rakete vazduh-vazduh, ali i projektili i bombe vazduh-zemlja. „Rafale“ pokreću dva motora koji omogućavaju najveću brzinu od 2.223 kilometara na čas (1,8 maha), borbeni dolet je 1.852 kilometara. Najveća visina leta je 16,8 kilometara, ističe proizvođač.

Kada će novi „rafali“ sleteti na Batajnicu

Ako bismo sad potpisali ugovor za „rafale“, 10-12 godina minimum će biti potrebno da prvi sleti na Batajnicu, ukazuje Boriša Mandić i objašnjava zašto.

„Treba promeniti i logistiku i tehniku i sredstva i finansije i budžet i ostalo. A treba i Kompanija Dassaultl da proizvede nove. Oni imaju mnogo narudžbina, negde 8, 9 zemalja već čeka u redu“, kaže Mandić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here