Home AKTUELNO Pobuna u Kini! Počelo zbog kovid mera, a preraslo u pobunu protiv...

Pobuna u Kini! Počelo zbog kovid mera, a preraslo u pobunu protiv vlasti

364
0
SHARE

Od poslednjih najava zaključavanja u Pekingu i požara u Umrmučiju, širom kineskih gradova došlo je do prosteta građana, kojima se politika „nulte tolerancije“ protiv kovida nimalo ne dopada, a još manje žele u novi „lokdaun“.

Društvene mreže preplavili su snimci okupljenih građana iz velikog broja gradova, trenutno Šangaja i Pekinga, koji su protiv kovid mera i zaključavanja, u trenutku kada Kina beleži rekordne cifre obolelih i hitno gradi nove karantine i bolnice.

Trenutno najviše snimaka stiže iz Šangaja gde su se čuli povici „Dole sa partijom“, „Dole sa Si Đinpingom“.

Prema nekim procenama okupilo se između 500 i 1.000 nezadovoljnika ovog višemilionskog grada, a demonstranti su munjevito bili okruženi policijom sa svih strana.

Kineski emigranti iz SAD već na Tviteru komentarišu da je ovo početak građanske neposlušnosti u Kini i da je vlast prešla granicu i da gubi podršku naroda, a u Kini ta granica je partija.

Inače pobune i sukobi počeli su pre sedam dana u jednoj tajvanskoj fabrici, gde se 100.000 radnika zbog neisplaćenih plata i uvođenja karantina sukobilo sa policijom zbog čega su radili pendreci.

Inače već mnogi smatraju da je ovo možda uvod u kinesku obojenu revoluciju.

Ovde valja podsetiti da je kineski predsednik Si Đinping nedavno započeo svoj treći 10 godišnji mandat na čelu države i Komunističke partije, sa čime se svrstao u lidera posle Mao Ce Tunga koji je bio na čelu ove najmnogoljudnije i ekonomski razvijene države sveta.

Poslednjih dana pobuna protiv odluke vlasti o zatvaranju postale su otvorenije, a veliki broj građana je počeo da se sukobljava sa policijom i kritikuje vlast što je donedavno bilo nezamislivo u Kini.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here