Home AKTUELNO OVO SE SPREMA I SRBIMA- KORONA SE VRATILA U PRVO EVROPSKO ŽARIŠTE:...

OVO SE SPREMA I SRBIMA- KORONA SE VRATILA U PRVO EVROPSKO ŽARIŠTE: ITALIJANE OD SUTRA ČEKA ZAOŠTRAVANJE MERA

570
0
SHARE

U Italiji neće biti novog karantina, jer to ne bi izdražala privreda, a pitanje je da li bi i građani mogli podneti da ponovo budu zatvoreni u kućama, kao na vrhuncu pandemije u martu i aprilu, pišu italijanski mediji citirajući političare i ekonomiste.

Premijer Dzuzepe Konte je potvrdio, piše agencija Ansa, da neće biti novog karantina.

– Mi preduzimamo sve mere zaštite da do toga ne dođe i razvili smo odličan sistem otkrivanja i traganja za zaraženima od korona virusa – rekao je Konte i apelovao na građane da na svoje telefone skinu mobilnu aplikaciju „Imuni“, koja omogućava da se otkriju kontakti zaražene osobe.

 – To je moralna obaveza svakog Italijana – rekao je premijer Konte.

U poslednja 24 sata broj novozaraženih je manji nego prethodna dva dana vikenda, ali to ne znači da se virus manje širi, već je po svoj prilici posledica činjenice da je broj testiranih na korona virus manji za 40 hiljada.

Južna regija Kampanja je prva po broju novozaraženih, kojih je više od 400 dnevno, pa je predsednik regije Vinćenco de Luka pooštrio mere koje su već na snazi: obavezu zatvaranja restorana, vinarija, pabova, picerija, poslastičarnica i barova od 23 uveče do 6 ujutro.

Nezadovoljan je gradonacelnik Napulja Luidzi de Madzistris koji je rekao da se takvim merama barovi i restorani „prepuštaju mafiji“.

I u severnoj pokrajini Lombardija, koja je na vrhucu pandemije bila epicentar zaraze, raste broj zaraženih.

Gradonačelnik administrativnog centra regije Milana, Đuzepe Sala zamolio je građane, posebno mlade, da obavezno nose zaštitne maske.

Od juče je ponovo aktiviran rad Operativnog komiteta Civilne zaštite, ali ne zato što je epidemiološka situacija kritična, već da svojim radom utiče da se izbegne dramatično pogoršavanje širenja Covida-19, piše agencija Ansa.

Pooštravanje mera o maskama?

Italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca izjavio je danas da Vlada razmatra predlog o uvođenju obaveznog nošenja maski na otvorenom pošto zemlja ulazi u tešku fazu kada je reč o kovidu 19.

Speranca je rekao u donjem domu parlamenta da se zaraza širi i da je neophodno vratiti restrikcije koje su postepeno ublažene tokom proleća i leta nakon skoro tromesečne blokade.

– Moramo da podignemo gard uz svest da je naš okrug bolji od drugih – rekao je ministar zdravlja.

Očekuje se da će Vlada do sutra uvesti obavezu da se maske nose i na otvorenom i da će ograničiti okupljanja, preneo je AP.

ZA NOVEMBAR SE NAJAVLJUJE TREĆI TALAS KORONE U SRBIJI- UVODE SE NOVE STROGE MERE

Nova sednica Kriznog štaba zakazana je za sutra u 11 časova, usled sve češćih najava da nas treći pik koronavirusa neće zaobići.

Kako navode beogradski mediji, sednica je zakazana za sredu, s početkom u 11 časova, a na dnevnom redu je epidemiološka situacija u Srbiji.

Ta sednica dolazi u trenutku kada je Beograd ponovo postao glavno žarište korone.

Inače, već nekoliko dana naši epidemiolozi navode da nas treći pik koronavirusa neće zaobići i da se on očekuje već u novembru.

Spekuliše se da bi tada na snagu mogle da budu vraćene pojedine mere koje su ukinute kada se situacija sa epidemijom u našoj zemlji smirila.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here