Home AKTUELNO OVA ZEMLJA IMA SKORO 100 MILIONA STANOVNIKA I NEMAJU NIJEDNOG UMRLOG OD...

OVA ZEMLJA IMA SKORO 100 MILIONA STANOVNIKA I NEMAJU NIJEDNOG UMRLOG OD KORONAVIRUSA- SVI SE PITAJU KAKO (VIDEO)

1617
0
SHARE

Vijetnam nema nijedan smrtni slučaj zbog virusa korona, a broj zaraženih u ovoj zemlji sa 95 miliona stanovnika koja se graniči sa Kinom je tek nekoliko stotina.

Vijetnam je obuzdao pandemiju i za to dobio pohvale Svetske zdravstvene organizacije, a borbu protiv korone uporedili su sa ratom protiv Amerikanaca.

Vijetnam može da služi kao primer države koja je uspela da obuzda pandemiju, zbog čega je dobio pohvale SZO, prenosi B92 pisanje hrvatskih medija.

Glavni sekretar vijetnamske Komunističke partije Ngujen Xuan Puk nedavno je borbu protiv zaraze proglasio „prolećnom opštom ofanzivom 2020.“, što je namerna referenca na ključnu „Tet ofanzivu“ iz 1968. godine, koju je Vijetkong pokrenuo tokom Vijetnamskog rata i koja je preokrenula tok rata u toj zemlji, a u krajnjoj instanci dovela do povlačenja Amerikanaca iz Vijetnama.

Iako se graniči s Kinom, Vijetnam je ranim i odlučnim merama poput raširenog testiranja i strogim karantinom te društvenim jedinstvom zasad izbegao situaciju u kakvu je virus korona doveo Evropu i Sjedinjene Američke Države.

Broj zaraženih u Vijetnamu prema brojaču Univerziteta Džon Hopkins je 262, u zemlji koja broji više od 95 miliona stanovnika.

Službena statistika pokazuje kako je u Vijetnamu u karantinu ili izolaciji trenutno 75.000 ljudi. Država je zasad sprovela više od 121.000 testova.

U toj komunističkoj zemlji na jugoistoku Azije zasad nema preminulih od Kovida-19, a stopa zaraze značajno je niža nego u razvijenijoj Južnoj Koreji, Singapuru ili čak Tajvanu – državama koje su hvaljene zbog svog odgovora na krizu.

Kidong Park, predstavnik SZO Vijetnam, veruje kako je za uspeh ključno bilo rano delovanje.

„Vijetnam je na pandemiju odgovorio rano i proaktivno. Njihova prva vežba procene rizika dogodila se početkom januara, nedugo nakon što su prijavljeni prvi slučajevi u Kini“, ističe Park.

Država je brzo uspostavila Nacionalni upravljački odbor za prevenciju i kontrolu Kovida-19, dodaje Park.

Iako ima mali broj potvrđenih slučajeva, i Vijetnam je 1. aprila stavio celu državu u karantin, puno brže i odlučnije nego Velika Britanija i Italija, koje su to učinile tek kad im se broj zaraženih počeo meriti u hiljadama.

Vijetnam je, inače, pojedine gradove počeo da stavlja u karantin još sredinom februara, kada su imali tek desetak zaraženih u celoj zemlji.

Zdravstvene vlasti Vijetnama takođe su rano počele sveobuhvatnu medijsku kampanju koja propagira preventivne mere u borbi protiv virusa korona.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here