Home AKTUELNO NEŠTO SE OPASNO SPREMA: KINA UBRZALA TEMPO GOMILANJA SVOG NUKLEARNOG ARSENALA!

NEŠTO SE OPASNO SPREMA: KINA UBRZALA TEMPO GOMILANJA SVOG NUKLEARNOG ARSENALA!

421
0
SHARE

Kina je ubrzala tempo gomilanja nuklearnog oružja  zbog promene u proceni pretnje SAD i strahovanja da će Vašington želeti da ukloni aktuelnu kinesku vladu, piše Volstrit džornal, pozivajući se na izvore.

Kako navodi izdanje, Peking je „promenio procenu pretnje koju predstavljaju Sjedinjene Države“. Peking bi mogao da odluči da stavi veći naglasak na nuklearno odvraćanje u vezi sa stavom SAD o Ukrajini , rekli su neki izvori.

„Kineski lideri vide jači nuklearni arsenal kao način da spreče SAD da se direktno umešaju u potencijalni sukob oko Tajvana“, piše list.

Izvori bliski kineskom rukovodstvu rekli su da Peking strahuje da bi Vašington možda želeo da ukloni kinesku vladu.

Istovremeno, Kina ne namerava da prvo upotrebi nuklearno oružje, veličina arsenala neće premašiti količine neophodne da bi se „osigurali bezbednosni interesi Kine“, rekli su izvori.

Osim toga, vojska u Kini smatra da je sadašnji nuklearni arsenal zastareo, što smanjuje njegov potencijal odvraćanja i može dovesti do pojačanog pritiska Vašingtona.

Izdanje takođe piše da, prema rečima ljudi „upoznatih sa razmišljanjem kineskog rukovodstva“, Peking „nije prijavio nikakva prilagođavanja nuklearne politike zemlje u vezi sa događajima u Ukrajini“.

U publikaciji se pojašnjava da njeni izvori nisu direktno uključeni u razvoj kineske nuklearne politike, već rade u odeljenjima koja se bave bezbednosnim pitanjima.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here