Home AKTUELNO NEŠTO SE KRUPNO SPREMA: RUSKA VOJSKA UŠLA U NAGORNO-KARABAH- RAZMEŠTAJU SE DUŽ...

NEŠTO SE KRUPNO SPREMA: RUSKA VOJSKA UŠLA U NAGORNO-KARABAH- RAZMEŠTAJU SE DUŽ CELE JUŽNE GRANICE

5129
0
SHARE

Ruski vojnici stigli su na granicu Nagorno Karabaha sinoć i postavili ruske zastave. Za sada su u ulozi posmatrača, ali Jermenima to daje nadu da su molbe Vladimiru Putinu za pomoć u ratu s Azerbejdžanom konačno uslišene.

Iako se oni tehnički nalaze na teritoriji Jermenije, praktično su na samoj granici sa Nagorno-Karabahom, a lokalni Jermeni se nadaju da je to “Putinova prethodnica”, odnosno uvod u ozbiljniji ruski angažman u ovom sukobu. Tome u prilog ide i informacija da se Rusi razmeštaju duž cele južne granice, između Nagorno-Karabaha i Sunika, južnog jermenskog regiona.

Nekoliko velikih ruskih šatora se nalazi na brdu tik uz granicu, odakle Rusi posmatraju operacije specijalnim dvogledima.

Jermenska vojska na kontrolnom punktu je ohrabrena ruskim prisustvom, jer to vidi kao najavu aktivnijeg uključivanja Rusije u sukob i kao prvi korak u zaštiti koju su tražili.

“Verujte da smo sada mnogo opušteniji. Nadamo se da će prisustvo ruskih posmatrača odvratiti Azere od daljih napada”, kaže sagovornik i dodaje u šali: “Čekali smo da neko reaguje, Grčka ili Srbija i sinoć su konačno došli Rusi. Ako bi Azeri dišli iz pravca Iškanadzora (grad u južnom delu Nagorno-Karabaha), mogli bi da dođu sasvim do jermenske granice”.

Najbliže mesto ruskim posmatračima sa strane Nagorno Karbaha je upravo Iškanadzor.

Lavrov najavio vojne posmatrače

Inače, pre dva dana je Sergej Lavrov, ruski ministar spoljnih poslova rekao da bi ruski posmatrači trebalo da budu raspoređeni na kontrolnoj liniji Artsak da bi obezbedili prekid vatre između Jermenije i Azerbejdžana. Lavrov je podvukao da je to moguće samo uz dozvolu obe zmelje i dodao da se situacija ne može rešiti vojnim sredstvima.

“Ne mislim ni na mirotvorce, nego na vojne posmatrače koji bi bili potrebni. Verujemo da je sasvim ispravno da to budu ruski vojni posmatrači, ali poslednju reč o tome daće dve strane u konfliktu. Mi i sa Bakuom i sa Jerevanom održavamo prijateljske odnose i strateško partnerstvo”, rekao je Lavrov.

Ministarstvo odbrane Jermenije: Neprijatelj doživeo teške gubitke

Šušan Stepanjan, portparolka ministarstva odbrane Jermenije, saopštila je danas da je Azerbejdžan “pretrpeo velike gubitke”.

“Upozorili smo ih da ulaze u pakao”, napisala je ona na Tviteru.

Istorijat sukoba

Ušuškan među vrhovima i visoravnima Južnog Kavkaza, na raskrsnici carstava, Nagorno-Karabah se opet našao u centru nasilnih borbi. Azerbejdžan i Jermenija “ukrstili su koplja” i taj sukob je postao najveća eskalacija nasilja od prekida vatre 1994. godine kojim je okončan rat.

Borbe, u kojima je, od kada su izbile 27. septembra, poginulo najmanje 532 vojnika, svoje poreklo imaju u Sovjetskom Savezu, ako ne i ranije.

Tokom više od četvrt veka, dve strane suočavale su se na takozvanoj Kontaktnoj liniji, razmenjujući ljutitu retoriku, snajpersku pucnjavu, povremene minobacačke napade, nanoseći male žrtve.

Azerbejdžan je potrošio stotine miliona dolara, prihode od velikih rezervi nafte i plina, na modernizaciju svojih oružanih snaga, što je navelo posmatrače da neprestano upozoravaju na opasnost od novog rata.

Među najvećim preprekama sporazumu su sporovi oko budućeg statusa samog Nagorno-Karabaha i sudbine okolnih područja koja drže etničke jermenske snage i protežu se do armenske granice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here