Home AKTUELNO NEMAČKA U SVE VEĆIM PROBLEMIMA- NEMA RADNIKA…

NEMAČKA U SVE VEĆIM PROBLEMIMA- NEMA RADNIKA…

351
0
SHARE

U Nemačkoj se situacija s nedostatkom stručne radne snage u prvom tromesečju ove godine dodatno pogoršala.

Kako javlja Institut nemačke privrede (IW) u martu je broj nepopunjenih radnih mesta za koje poslodavci nisu u mogućnosti da nađu odgovarajuću radnu snagu porastao za dodatnih 88.000 te se sad nalazi na rekordnom nivou od 558.000.

Manjak kvalifikovanih radnika, kako nadalje proizlazi iz ispitivanja, pogađa sve segmente tržišta rada ali je posebno izražen na polju zdravstva, socijalne pomoći, obrazovanja i građevinarstva.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

Samo u sektorima zdravstva, socijalne pomoći i obrazovanja šest od deset radnih mesta nije popunjeno zbog nedostatka odgovarajuće radne snage, stoji u saopštenju IW-a.

U pandemijskim godinama 2020. i 2021. je usporen priliv stručne radne snage iz inostranstva ali je trend povećanog broja nepopunjenih radnih mesta počeo mnogo ranije. Jedan od razloga je i odlazak u penziju brojčano snažne generacije iz sredine pedesetih.

U subotu je objavljena i informacija savezne vlade po kojoj poslednjih godina raste broj penzionera tj. osoba koje su navršile 67 godina a koje su još uvek aktivne na tržištu rada.

Prošle godine je 1,05 milijuna stanovnika starijih od 67 bilo u nekoj formi radnog odnosa što je osetni porast u poređenju s 2010. kada je samo 685.000 penzionera još uvek dodatno uz penziju odlazilo na posao.

Ovaj fenomen povezuje se s manjkom stručnjaka zbog čega poslodavci mnoge kvalifikovane radnike i nakon odlaska u penziju vraćaju na staro radno mesto. Osim pojačanog uvoza stručnjaka iz zemalja Evropske unije, Nemačka je olakšala proces stjecanja radnih i boravišnih dozvola i za stanovnike zemalja izvan EU.

Tako je od 2016. na snazi program zapošljavanja radnika sa Zapadnog Balkana koji omogućava migraciju na nemačko tržište rada. Poslodavci i sindikati su odmah nakon početka rata u Ukrajini od vlasti zatražili ukidanje birokratskih prepreka kako bi se izbeglice iz Ukrajine što brže integrisale u nemačko tržište rada.

Kako piše Večernji list, potražnja za radnicima u Nemačkoj veća je nego ikad. Indeks radnih mesta BA-X njemačkog Federalnog zavoda za zapošljavanje u aprilu je bio viši nego ikad sa 138 bodova, objavio je prošlog meseca Federalni zavod za zapošljavanje.

Prema istom izvoru, kraj većine korona ograničenja i prolećno oživljavanje tržišta rada doprineli su usponu u martu. Pogođeni su gotovo svi sektori, a posebno ugostiteljstvo, javlja dpa.

(vecernji list)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here