Home AKTUELNO МАSKЕ ОBАVЕZNЕ I ZА DЕCU: VLАDА USVОЈILА URЕDBU- DЕТАLjNО ОBЈАŠNјЕNЕ NОVЕ МЕRЕ..

МАSKЕ ОBАVЕZNЕ I ZА DЕCU: VLАDА USVОЈILА URЕDBU- DЕТАLjNО ОBЈАŠNјЕNЕ NОVЕ МЕRЕ..

664
0
SHARE

Izlazak iz bolnice bez kontrolnog testa

U članu 2 definisano je bolničko lečenje, kućna izolacija, ali i protokoli za izlazak iz bolnice, pa se tako navodi da nije neophodan kontrolni test na koronu da bi pacijent izašao sa bolničkog lečenja.

Kako se navodi, lica kod kojih je testiranjem utvrđeno prisustvo virusa SARS-CoV-2, a kod kojih nije utvrđeno prisustvo nijednog simptoma ili znaka zarazne bolesti COVID-19 , upućuju se, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, u kućnu

izolaciju sa zdravstvenim nadzorom u trajanju od 14 dana, nakon čega se javljaju na pregled lekara primarne zdravstvene zaštite (COVID ambulante) u domu zdravlja.

Lica obolela od te zarazne bolesti kod kojih težina bolesti ne zahteva lečenje u bolničkim uslovima, tokom perioda zaraznosti, nakon pregleda lekara specijaliste, upućuju u kućnu izolaciju pod zdravstvenim nadzorom lekara primarne zdravstvene zaštite (COVID ambulante), a po potrebi se upućuju u prijemno-trijažni centar COVID bolnica.

Lica koja su obolela od zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, nakon izolacije i lečenja u skladu sa stavom 1. ovog člana otpuštaju se na kućno lečenje bez kontrolog RT-PCR testiranja i dužna su da, nakon otpusta, ostanu pod zdravstvenim nadzorom na akutno respiratorno oboljenje izazvano virusom SARS-CoV-2 u trajanju od 14 dana (kućna izolacija), nakon čega se javljaju na pregled lekara primarne zdravstvene zaštite (COVID ambulante) u domu zdravlja.

Kada uredba stupa na snagu

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”, osim odredaba člana 4, koje se primenjuju od 20. decembra 2020. godine do 10. januara 2021. godine, s tim što se odredba člana 4. stav 5, u delu koji se odnosi na kontrolu karantina u kućnim uslovima, može primenjivati do 19. januara 2021. godine.

(Blic)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here