Home AKTUELNO LAZANSKI OTKRIVA: U SRBIJU STIŽE VOJNA POMOĆ IZ RUSIJE VREDNA 180 MILIONA...

LAZANSKI OTKRIVA: U SRBIJU STIŽE VOJNA POMOĆ IZ RUSIJE VREDNA 180 MILIONA DOLARA!

978
0
SHARE

Da odnosi Srbije i Rusije nimalo nisu narušeni zbog nedolaska šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u Beograd najbolje pokazuje početak isporuke 30 ruskih tenkova T72B1MS i 30 modernizovanih oklopnih transportera BRDM2, kaže ambasador Srbije u Ruskoj Federaciji Miroslav Lazanski. On za Spunjik otkriva da je ta vojna pomoć vredna 180 miliona dolara.

Tu isporuku dogovorio je predsednik Aleksandar Vučić sa predsednikom Vladimirom Putinom, podseća naš sagovornik. U svetlu svih novih okolnosti mnogi su se pitali da li će ona biti i realizovana, kaže Lazanski i dodaje da kako vreme prolazi pokazuje se da svi zlonamerni koji su sumnjali, nisu bili upravu.

„To su generalno remontovani tenkovi kod kojih je sve promenjeno. Ostao je osnovni oklop koji je nadomešten novim dodatnim oklopom, promenjen je motor, gusenice, novi je uređaj za upravljanje vatrom, nova

je i optoelektronika kao i tenkovska cev. Zamenjeni su i sistemi za zaštitu od protivoklopnih raketa. Iz cevi kalibra 125mm može da se ispaljuje ne samo tenkovska granata, već i protivoklopna raketa što naš M84 nije mogao,“ objašnjava Lazanski.

Ruska vojna pomoć vredna 180 miliona dolara

Svaka tenkovska cev ima svoj vek trajanja i nakon određenog broja godina ili ispaljenih projektila mora da se menja. U Velikoj Plani postoji fabrika Jugoimport SDPR-a, kaže Lazanski, koja ima cevaru i radi te tenkovske cevi za naš tenk M84 ali T72B1MS je moderniji od našeg M84.

„Vrednost ovog ruskog modernizovanog tenka nije ispod pet miliona dolara, što pomnoženo sa 30 iznosi 150 milona dolara.

Tome dodajte i 30 modernizovanih oklopnih transportera BRDM2 sa teškim mitraljerozm kao i novom optoelektronikom i oklopom koji bi mogli biti oko milion. Sve skupa, ruska pomoć je 180 miliona dolara, a treba tome dodati i šest MIG-29,“ kaže ambasador Srbije u Rusiji.

On podvlači da Srbija nikada ni od koga nije dobila ovakav poklon i naglašava da ne treba da zaboravimo da se i naši piloti besplatno školuju.

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu potpisao je i da bi trebalo da imamo povećan broj pilota koji se školuju u Rusiji na helikopterima Mi-17 i Mi-35.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here