Home AKTUELNO KRIZNI ŠТАB UVОDI NОVЕ МЕRЕ: SKRАĆUЈЕ SЕ RАDNО VRЕМЕ KАFАNА I RЕSТОRАNА,...

KRIZNI ŠТАB UVОDI NОVЕ МЕRЕ: SKRАĆUЈЕ SЕ RАDNО VRЕМЕ KАFАNА I RЕSТОRАNА, А ОVО ĆЕ BIТI ОBАVЕZNО

742
0
SHARE

U Srbiji je danas sa 1.053 obolelih i petoro mrtvih najteži dan od početka pandemije. Procene su da će situacija biti sve teža, pa se nameće pitanje kakve mere Srbiju očekuju posle novog crnog rekorda?

Do kraja nedelje biće održana još jedna sednica Kriznog štaba, a kako se već spekuliše u medijima na dnevnom redu bi se mogle naći nove mere za sprečavanje širenja virusa.

Prva je svakako uvođenje PCR na ulasku u zemlju, a druga je, kako saznajemo, skraćeno radno vreme ugostiteljskih objekata sa 23 na do 20 ili 21 čas. Upravo za ovo se zalažu članovi Kriznog štaba, a sve se više o tome i spekulise po medijima.

Kako naši stručnjaci objašnjavaju, struktura zaraženih se kreće od 20 do 40, godina, ali i ima i onih između 50 i 60 godina, ali da svakako najveća opasnost za šrenje virusa dolazi upravo iz noćnih klubova i provoda.

Da se o novim merama razmišlja pomenuo je i dr Srđa Janković gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

– To su obavezno PCR testiranje za ulazak u Srbiju i skraćivanje radnog vremena objekata, ali donošenje mera koje se ne sprovode neće ništa pomoći. Neki mere nisu sprovodili, nisu shvatili opasnost. Kada je situacija dimnamična više je bitan sam tok epidemije nego neka brojka koja bi bila alarmantna. Mi vidimo da tok nije dobar i želimo da “skrenemo reku” u drugi tok, na nivo koji će biti prihvatiljiv – zaključio je Janković.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar gostujući jutros na televiziji „Hepi“ skrenuo je pažnju građanima da je odgovornost i umerenost u ovom trenutku veoma važna i da bi svako od nas trebalo da bude svestan da virus i dalje cirkuliše.

On nije konkretno naveo novu meru, ali je pomenuo kroz primer zašto bi bilo dobro raditi skraćeno.

Kako je dalje Lončar istakao, problem je glasna muzika, dovikivanje, grljenje, ljubljenje… Dovikivanjem, bez maske, šansa za širenje virusa je velika.

Lončar: “Mnogo je manje takvih situacija do 20 i 21 čas, nego posle toga”

– Problem je kada je glasna muzika, kada ne možete da pričate na distanci. Ako je neki koncert, ako je glasna muzika, mi ne možemo da čujemo jedni druge i morali bi da

priđemo. Mnogo je manje takvih situacija do 20 i 21 čas, nego posle toga. Nije problem klasično sedenje, ali preglasna muzika, kada morate da priđete. Ponavljam mi možemo da funkcionišemo samo ako budemo umereni, jer je mnogo bolje da radimo i do 8, 9, 10 sati, koliko god se dogovorimo, ali da radimo svaki dan, nego da dođemo u situaciju da zatvorimo i da ne radimo uopšte. Zar ne vidimo šta se dešava u regionu, sve se zatvara – istako je ministar Lončar.

On je istakao da je potrebno da budemo umereni u ovom trenutku kada živimo sa koronom.

– Hajde neka nam lokali, kafići, restorani, rade do 9, 10 sati. Nema problema i da odemo tamo, ali da ispoštujemo mere. Poenta je da mi kao pojedinci ne uđemo u nebezbedno, ako smo odlučili da izađemo i vidimo da je u nekom lokalu previše ljudi, da niko ne nosi

maske, da nema distance, da nema uslova za higihenu, da se okrenemo i da odemo. Ne treba nama država ili Krizni štab da nam kaže i da nam propiše, mi sami bi trebalo da znamo šta je dobro da uradimo – objasnio je ministar zdravlja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here