Home AKTUELNO KOVID PROPUSNICA I AKO IMATE ANTITELA: BRNABIĆEVA OBJASNILA NOVO PRAVILO

KOVID PROPUSNICA I AKO IMATE ANTITELA: BRNABIĆEVA OBJASNILA NOVO PRAVILO

768
0
SHARE

Kovid propusnicu moći će da dobiju i ljudi koji imaju dovoljnu količinu antitela na virus korona, ako to utvrde u Institutu za primenu nuklearne energije Srbije, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će se tokom vikenda razjasniti koji su antigenski testovi iz privatnih laboratorija validni, kao i da je Vlada na sednici u četvrtak odlučila da kovid sertifikati budu uredni i ako građani imaju dovoljnu količinu antitela, što će takođe morati da bude dokazano testiranjem.

Antitela i antigenski testovi

Brnabić je na sastanku sa ministrom zdravlja, ministrom unutrašnjih poslova, predstavnicima ministarstva pravde i Bezbednosno informativne agencije, razgovarala o novim merama koje je doneo Republički krizni štab, a koje se odnose na uvođenje kovid propusnica za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru, čije važenje počinje od ponedeljka uveče.

„Tokom vikenda ćemo razgovarati još oko nekoliko otvorenih pitanja, a jedno od njih su i antigenski testovi kod privatnih laboratorija, zato što pojedine privatne laboratorije koriste

i neke antigenske testove koji nisu u skladu sa standardima Evropske unije. Tako da moramo da ograničimo da svi kovid sertifikati koji budu izdati, budu u skladu sa EU sertifikatima“, rekla je premijerka.

Kovid propusnice važiće isključivo posle 22 sata u ugostiteljskim objektima, a one znače potvrda o primanju druge, odnosno treće doze vakcine.

Za drugu, ona ne sme da bude starija od sedam meseci od primanja, što znači da ako niste primili treću dozu sedam meseci posle druge, neće vam biti validan kovid sertifikat.
Potom, negativan PCR test ne stariji od 72 sata, ukoliko ne želite da se vakcinišite a želite da boravite u ugostiteljskom objektu nakon 22 sata, negativan antigenski test čija

validnost je ograničena na 48 časova, kao i potvrda da ste preležali virus korona u prethodnih 7 meseci. Tu je i jedna novina – dovoljna količina antitela.

„Juče smo na sednici Vlade doneli odluku da validni budu i oni kovid sertifikati koji će prikazati da imate dovoljnu količinu antitela, što će građani moći da utvrde samo u laboratoriji INEP-a (Institut za primenu nuklearne energije Srbije)“, objasnila je predsednica Vlade.

Tokom vikenda će Vladina Kancelarija za informacione tehnologije i E-upravu imati sastanak sa svim nadležnim institucijama koje su uključene u ovaj sistem, kako bi se tačno znalo kako da proveravaju validnost Kju-ar kodova, da od ponedeljka sve bude spremno za potpunu primenu.

Izricanje kazni

„Trudićemo se zaista da obezbedimo da nemamo falsifikovanje propusnica, da Ministarstvo unutrašnjih poslova pruži podršku Komunalnoj miliciji i inspekcijskim službama, ukoliko postoje bilo kakvi problemi.

Kao i da Ministarstvo pravde i pravosudni organi i pravobranilaštvo bude tu za brzo izricanje kazni, kako bi svi videli da zaista i mislimo to što kažemo“, dodala je.

Predsednica Vlade, Ana Brnabić, dodala je i da je primetno malo povećanje interesovanja za vakcinaciju kod građana, poslednjih dana, preneo je Tanjug.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here