Home AKTUELNO HAOS MEĐU KONKURENCIJOM U SRBIJI: STIŽE RUSKI DISKONTNI LANAC SA DRASTIČNO NISKIM...

HAOS MEĐU KONKURENCIJOM U SRBIJI: STIŽE RUSKI DISKONTNI LANAC SA DRASTIČNO NISKIM CENAMA!

1464
0
SHARE

„Svetofor“ u Rusiji posluje od 2009. godine, gde broji više hiljada prodavnica i predstavlja jedan od deset najznačajnijih trgovinskih lanaca, a prema podacima iz 2019, njegov profit, u odnosu na ostale trgovinske lance, porastao je za 26 odsto, što ga stavlja na prvo mesto po dinamici rasta i razvoja u ovoj zemlji.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović ukazuje da se većina trgovinskih lanaca u Srbiji otvorila u velikim centrima i gradovima, odnosno tamo gde je veća koncentracija potrošača. Ono na šta je njegova organizacija ukazivala je pitanje šta sa potrošačima u manjim mestima, jer su oni na neki način ucenjeni da odlaze u velike centre.

„Sam dolazak ruskog trgovinskog lanca ili diskontnog lanca je u svakom slučaju za pozdravljanje, jer upravo nama nedostaju u ruralnim delovima ozbiljni marketi sa nižim cenama ili sa cenama koje su pristupačne. To treba pozdraviti i tu će se napraviti jedna ozbiljna konkurencija.

Nažalost, sve će biti više ugašenih malih marketa koji gube bitku ako ne posluju pod franšizom velikog trgovinskog lanca, ali mislim da dolaskom ovog diskontnog lanca oni mogu da se uklope u saradnju i rad sa njima“, smatra Papović.

Domaći trgovci da stave prst na čelo

Naš sagovornik smatra da će poznati trgovinski lanci koji posluju u Srbiji morati da razmisle i da se zapitaju do kog nivoa ide njihov promet:

„Prema našim saznanjima, prosto su neverovatne gužve u ’Lidlu‘ i ’Lidl‘ sve više i više otvara svojih prodavnica. Ako se ja ne varam, oni su prvo otvorili 15 prodavnica, a sada ih ima mnogo više.

Dolaskom ’Lidla‘ su ovi drugi malo razmislili, ali još uvek zauzimaju pozicije na dobrim mestima u gradovima, pa se nešto puno ne sekiraju, narodski rečeno.

Ali dolaskom ovog novog diskontnog lanca i ’Merkator‘, ’Idea‘, ’Dis‘ i svi drugi staviće prst na čelo, da razmisle o svojoj poslovnoj politici.“

(Sputnik)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here