Home AKTUELNO FRANCUZI U HAOSU: „IDEMO KA KATASTROFI!“

FRANCUZI U HAOSU: „IDEMO KA KATASTROFI!“

547
0
SHARE

Lekari u Parizu upozorili su da bi porast broja novozaraženih uskoro mogao da dovede u pitanje njihove kapacitete da se brinu o pacijentima u bolnicama.

To bi moglo da ih dovede u situaciju da biraju kojeg će pacijenta da spasavaju.

Sumorna upozorenja objavljena su danas u novinama ““Žurnal di dimanš““, a potpisalo ih je nekoliko desetina lekara iz Pariza, prenosi AP.

Doktori iz 41 pariske bolnice su u tekstu naveli da nikada nisu bili u takvoj situaciji, čak ni tokom terorističkih napada u francuskoj prestonici, od kojih se najgori dogodio 2015. kodine kada su islamski ekstremisti ubili 130 ljudi i preplavili odeljenja intenzivne nege ranjenima.

Lekari predviđaju da mekša nova ograničenja uvedena ovog meseca u Parizu i nekim drugim delovima Francuske neće brzo staviti epidemiju pod kontrolu.

Upozorili su da bolnički resursi neće moći da idu u korak sa potrebama, prisiljavajući ih da praktikuju “medicinu za slučajeve katastrofe” u narednim nedeljama dok broj slučajeva dostiže vrhunac, prenosi američka agencija.

Još jedna grupa od devet lekara sa odeljanja intenzivne nege u Parizu za list ““Mond““ takođe je upozorila da će jedinice intenzivne nege možda morati da odbiju neke pacijente.

“Trenutna situacija ide ka prioritizaciji, koja se takođe naziva ‘trijažom’. Kada je na raspolaganju samo jedan krevet, ali dva pacijenta mogu imati koristi od lečenja na intenzivnoj nezi, odlučujemo ko će od njih biti primljen (i možda preživeti), a ko neće biti primljen (i verovatno će umreti). Idemo ka tome”, navodi se u pismu lekara.

Predsednik Francuske Emanuel Makron ostaje pri svojoj odluci da ne zaključava Francusku ponovo, kao što je bio slučaj prošle godine. Od januara, Makronova vlada je umesto toga uvela noćni policijski čas i druga ograničenja, podseća AP.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here