Home AKTUELNO EPS MORA DA VRATI GRAĐANIMA NOVAC KOJI IM JE 7 GODINA NEZAKONITO...

EPS MORA DA VRATI GRAĐANIMA NOVAC KOJI IM JE 7 GODINA NEZAKONITO NAPLAĆIVAO

108
0
SHARE

Prodavac, shodno zakonskim odredbama, nije ovlašćen da naplaćuje izdavanje i slanje računa; to je trošak pružaoca usluga i može padati samo na njegov teret“, navodi se u izveštaju Zaštitnika građana.

Kako su iz „Efektive“ naveli, u Srbiji ima oko četiri miliona brojila, a ako se uzme da je svako oštećeno za oko 100 evra, računica kaže da je u proteklih sedam godina nezakonito naplaćeno 400 miliona evra.

Nešić pojašnjava da je Zakon o zaštiti potrošača stupio na snagu u septembru 2014. godine, zbog čega je tužbama obuhvaćen period od tada do danas. S obzirom na to da je reč o sticanju bez osnova, rok zastarelosti je 10 godina. To znači da tužbe za povraćaj novca mogu da se podnesu još oko tri godine.

Zašto je trošak naplaćivan

Na pitanje zašto je EPS naplaćivao „Trošak garantovanog snabdevača“ uprkos tome što je protivzakonit, Nešić odgovara:

„Naplaćivali su ga zato što su mislili da je u skladu sa Zakonom, isto kao što su banke mislile da mogu da naplaćuju ‘Troškove obrade i kredita’, pa je utvrđeno da ni to nije bilo zakonito. Banke su se 12 godina držale toga, pa smo uspeli i da njima stanemo na put“.

Povodom nezakonitog troška obratili smo se EPS-u, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Udruženja „Proces“ i „Efektiva“ pozvala su građane da se jave, kako bi im pomogla da vrate nezakonito naplaćen novac u svoj džep.

(sputnik)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here