Home AKTUELNO DRAMA U ZAPADNOJ SRBIJI: ZBOG POPLAVA POSLATA ŽANDARMERIJA, SPREMA SE EVAKUACIJA

DRAMA U ZAPADNOJ SRBIJI: ZBOG POPLAVA POSLATA ŽANDARMERIJA, SPREMA SE EVAKUACIJA

878
0
SHARE

Poprilično dramatične slike stižu ovog popodneva iz zapadne Srbije gde su se izlile pojedine reke i ozbiljno prete stanovništvu!

Put Osečine su poslati i pripadnici žandarmerije, u Loznici i okolini mogla bi uskoro da bude proglašena vanredna situacija, a kako su istakli nadležni, u slučaju potrebe, razmišlja se i o evakuaciji stanovništva.

„Tokom večeri i noći u većem delu Srbije oblačno sa kišom, ponegde i pljuskovima sa grmljavinom. Intenziviranje padavina očekuje se u Banatu, Beogradu, delovima Srema, u centralnoj, a posebno u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji, pa se do jutarnjih sati očekuje još dodatnih 15 do 30 mm, ponegde i preko 40 mm kiše“, stoji u poslednjoj najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Pljuskovi su uveliko počeli širom prestonice, a zbog velike vlažnosti, iako je u 18.00 časova izmerena temperatura od 20 stepeni, subjektivan osećaj je kao da je 26.

„U narednim satima očekuju se veoma obilni pljuskovi sa grmljavinom u Beogradu, Podunavlju, Pomoravlju i Banatu“, poručio je meteorolog Đorđe Đurić.

RHMZ je izdao i dodatno upozorenje.

„Danas iznad većeg dela Srbije, kao i u pojedinim delovima Beograda velika količina padavina (40 mm i više za 24 časa), a u zapadnoj Srbiji i više od 60 mm za 24 časa. Sutra se obilne padavine očekuju u centralnim i južnim predelima (40 mm i više za 24 časa).

Opasnost postoji i od izlivanja pojedinih reka.

„Na Tamišu će danas vodostaji kod Jaše Tomića biti u manjem opadanju i kretaće se iznad redovne odbrane, a kod Sečnja u stagnaciji i kretaće se iznad vanredne odbrane od poplava. Na slivovima Kolubare i Jadra sa pritokama, Skrapežu, Đetinji, Moravici, Bjelici, kao i na gornjem toku Zapadne Morave danas i sutra vodostaji će biti u većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa, a na Jasenici i Kubršnici sa dostizanjem upozoravajućih nivoa“.

Kako javljaju naši čitaoci u blizini Valjeva je došlo do izlivanja Kolubare, a ranije su slične slike viđene kod Loznice, Krupnja…

„Loznica, Mali Zvornik, Ljubovija, Krupanj i Koceljeva: vanredna situacija zbog velike količine padavina i izlivanja pojedinih reka i potoka. Prekid saobraćaja na više putnih pravaca“

Ministar policije Nebojša Stefanović uputio je dodatne snage Sektora za vanredne situacije MUP-a i pripadnike žandarmerije u opštinu Osečina, kako bi pomogli građanima čije su kuće ugrožene usled izlivanja reke Jadar.

Stefanović je to učinio nakon konsultacija sa načelnikom Sektora za vanredne situacije Predragom Marićem, saopštio je MUP.

Do izlivanja je došlo usled bujičnih poplava, koje su posledica većih padavina u prethodna 24 sata. Pripadnici Sektora za vanredne situacije, zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave i Opštinskog štaba za vanredne situacije, prate dešavanja na terenu i spremni su da reaguju i u slučaju potrebe za evakuacijom stanovništva.

JP „Putevi Srbije“ je saopštilo da je saobraćaj u nekim delovima potpuno obustavljen.

„Koceljeva – Gradojević – Osečina, u mestima Ćukovine, Gradojević, Goločelo i Galović, na snazi je obustava saobraćaja usled velikih količina padavina i izlivanja reke Tamnave“, saopštili su iz „Puteva Srbije“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here