Home AKTUELNO DR JANKOVIĆ POSLAO JEZIVO UPOZORENjE U VEZI EPIDEMIJE: NE MOŽEMO IZBEĆI TREĆI...

DR JANKOVIĆ POSLAO JEZIVO UPOZORENjE U VEZI EPIDEMIJE: NE MOŽEMO IZBEĆI TREĆI PIK- EVO KADA POČINJE!

939
0
SHARE

Direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Kliničkog centra Niš profesor Radmilo Janković kaže da je trenutno zatišje epidemije koronavirusa u Srbiji.

On je rekao da je izvesno da nećemo izbeći treći pik koji nas čeka krajem godine.

Janković je za RTS rekao da je situacija na jugu Srbije mirnija nego pre mesec dana.

“Trenutno u Kliničkom centru u Nišu imamo 39 pacijenata, od kojih je osmoro u jedinici intenzivne nege. Petoro je još na mehaničkoj ventilaciji. To su uglavnom pacijenti koji su primljeni pre nekoliko nedelja. Imamo pacijente koji su i duže od mesec dana na mehaničkoj ventilaciji”, objasnio je Janković.

On je rekao da bi možda bilo previše pesimistično reći da se polako već uočavaju neki trendovi koji bi možda ukazivali na novo zahuktavanje.

Janković je naveo da je situacija i u drugim kovid bolnicama na jugu Srbije, u Vranju, Leskovcu i Kruševcu, stabilna.

On smatra da je Klinički centar u Nišu pojedinačno bolnica koja ja bila najopterećenija, naročito jedinica intenzivne nege jer su tu bili smešteni svi teški pacijenti iz čitave jugoistočne Srbije.

Janković je naveo da su u jedinici intenzivne nege imali više od 1.000 pacijenata.

“Čini mi se da je prvi pik svima bio teži jer smo bili možda malo zatečeni. Bolja organizacija u drugom piku nam je omogućila da lečimo uglavnom najteže i najzahtevnije pacijente. U lokalnoj bolnici su zadržani srednje teški pacijenti, što nam je dalo mogućnost da sačuvamo mnogo ljudskih života”, istakao je doktor Janković.

On je naglasio da treći pik epidemije nećemo izbeći i da je samo pitanje da li će on biti u novembru ili decembru.

“Mislim da je čitav naš zdravstveni sistem, pogotovo u drugom piku, pokazao određenu stabilnost, snagu i međusobnu solidarnost”, ističe doktor Janković.

On smatra da je problematično to što će se mnoge osobe, naročito srednjoškolci, javljati u respiratorne ambulante sa simptomima respiratorne bolesti.

“Pitanje šta će od toga biti korona, a šta obična prehlada ili grip, ali realno je da će se broj obolelih povećavati”, objasnio je Janković.

(Tanjug)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here