Home AKTUELNO „DOLAR SE ZA SADA SAMO TRESE, ALI OVO JE TEK POČETAK“

„DOLAR SE ZA SADA SAMO TRESE, ALI OVO JE TEK POČETAK“

355
0
SHARE

Globalni finansijski sistem počinje sporo restrukturiranje, a Rusija je jedan od glavnih aktera u ovom procesu, izneo je mišljenje ruski senator Aleksej Puškov.

„Globalni finansijski sistem polako počinje da se obnavlja. Glavni akteri u ovom restrukturiranju su Rusija, Kina, Indija, Saudijska Arabija i Turska“, napisao je Puškov na svom Telegram kanalu.

On je podsetio da čak i MMF priznaje da su nedavni događaji uzdrmali poziciju dolara kao vodeće svetske valute.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

„Nisu srušeni, već su se protresli. Ali ovo je samo početak“, rezimirao je senator.

Ranije je prva zamenica generalnog direktora MMF-a Gita Gopinat, u intervjuu za Fajnenšel tajms, priznala slabljenje globalnog uticaja dolara zbog sankcija Rusiji.

Prema njenom mišljenju, američka valuta će i u sadašnjem okruženju ostati globalna, ali je fragmentacija na nižem nivou sasvim moguća, a taj proces je već počeo.

Zapadne zemlje uvele su sankcije Rusiji nakon početka specijalne vojne operacije demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine.

Pre svega, mere su uticale na bankarski sektor i snabdevanje visokotehnološkim proizvodima. U Evropi su sve glasniji pozivi da se smanji zavisnost od ruskih izvora energije, a mnogi brendovi su najavili povlačenje iz Rusije.

Pritisak sankcija se već pretvorio u ekonomske probleme za SAD i Evropu, uzrokujući ozbiljno povećanje cena goriva i hrane.

Kremlj je ova ograničenja nazvao ekonomskim ratom, ali je konstatovao spremnost za takav razvoj događaja.

Banka Rusije preduzima mere za stabilizaciju situacije na deviznom tržištu; plaćanja za isporuku gasa neprijateljskim zemljama su prebačena u rublje.

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here