Home AKTUELNO ČAK 1.500 PROIZVODA U EU OD DANAS SKUPLJE I ZA 50 ODSTO!...

ČAK 1.500 PROIZVODA U EU OD DANAS SKUPLJE I ZA 50 ODSTO! REKORDNA INFLACIJA- PRETI HAOS NA ULICAMA- OVO SE DEŠAVA..

461
0
SHARE

Meso, kobasice, ulje, mleko, puter, brašno, jaja i još oko 1.500 proizvoda od jutros su u Evropskoj uniji skuplji i za 50 odsto.

Najveći trgovinski lanci u Austriji, Nemačkoj, Italiji i Španiji prvi su „obradovali“ svoje kupce novim cenama na rafovima, a ovih dana slediće ih i trgovci u ostalim zemljama EU. Evropski stručnjaci upozoravaju da je ovo tek početak ogromnih poskupljenja zbog nemoći Brisela da se izbori sa ekonomskom krizom nastalom zbog rata u Ukrajini i nepromišljenih sankcija koje je uveo Rusiji.

Rekordna inflacija

Poskupljenja u Austriji dolaze u trenutku kada je inflacija dostigla istorijski rekord od 6,8 odsto, koji nije zabeležen još od 1981. godine.

Više cene u supermarketima prete da budu još veće zbog visokih troškova energenata, sirovina i transporta, ali i nestašice materijala za pakovanje robe. Mleko i mlečni proizvodi skuplji su za 35 odsto. Sledi ih pivo za 12,4 odsto i povrće za 6,8 odsto, zatim kafa za šest odsto, jaja, sir za tri, a hleb i peciva za čak 5,9 odsto.

I u Nemačkoj će od danas na policama biti istaknute veće cene mesa, kobasice, putera, ulja, za neke artikle i za više od 30 odsto… U nemačkom Udruženju trgovaca kažu da su nove cene privremene i da će sledeći talas poskupljenja sigurno biti mnogo veći.

U Italiji su cene namirnica „podivljale“, od ulja do testenine, povrća, ribe i mesa. Suncokretovo ulje je na vrhu liste poskupljenja, sa povećanjem cene od 23,3 odsto, dok

je sveže povrće skuplje za 17,8 odsto. Cena putera jača je za 17,4 odsto, dok je testenina poskupela za 13 odsto, brašno za 10 procenata, a živinsko meso za 8,4 odsto.

Masimilijano Don, predsednik Nacionalne unije potrošača u Italiji, kaže da su cene u ovoj zemlji „eksplodirale“ i da se poskupljenja očekuju i u narednom periodu.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

– Standard građana je sada mnogo lošiji jer su troškovi života veći za čak 323 evra po porodici, samo za hranu i piće. Tu su i veći računi za struju i gorivo. Očigledno je da će cene i dalje rasti – kaže on.

Kada je reč o Španiji, najviše je poskupelo jestivo ulje, za čak 303 odsto u odnosu na isti period 2021, dok su testenine u istom periodu poskupele za 183 odsto! Ništa bolja

situacija nije ni sa pirinčem, čija je cena veća za 181 odsto, ali ni sa mlekom, koje građani ove evropske zemlje danas plaćaju čak 145 odsto skuplje.

Novi udarci

Inflacija u Turskoj dostigla je skoro 55 odsto, a uprkos vladinim merama cene hrane su najviše u poslednjih nekoliko decenija!

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Prošle nedelje državni Odbor za meso i mleko povećao je cenu crvenog mesa za čak 48 odsto, zadavši novi udarac domaćinstvima koja se bore da sastave kraj s krajem. Kilogram mlevenog junećeg mesa koštao je 3,45 evra, a sada je 5,12 evra, dok je cena kilograma junetine skočila sa 3,82 na 5,67 evra.

Hrvati u panici! Poskupljuje toalet-papir!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here