Home AKTUELNO ALBANAC IZ KOSOVSKE MITROVICE POSTAO DUŠAN OBRENOVIĆ: “NISAM PREŠAO, JA SAM SE...

ALBANAC IZ KOSOVSKE MITROVICE POSTAO DUŠAN OBRENOVIĆ: “NISAM PREŠAO, JA SAM SE SAMO VRATIO U PRAVOSLAVLJE”

709
0
SHARE

U litiji koja je na poslednji počinak ispratila upokojenog vladiku hercegovačko zahumskog Atanasija pažnju javnosti skrenuo je mladić Dušan Obrenović (24), koji se rodio pod imenom Sulejman Muratović.

Ovaj mladić živi u Kosovskoj Mitrovici, potiče iz mešovitog braka, a pravoslavlje je prešao 2016. godine. Danas je sa rančem na leđima došao da isprati vladiku Atanasija do manastira Tvrdoš, gde je sahranjen.

Ja nisam prešao, pošto su naši preci bili pravoslavni, ja sam se samo vratio – rekao je Dušan za Alternativnu televiziju iz Banjaluke (ATV).

Kako kaže, otac i sestra se nisu bunili zbog njegove odluke da promeni veru, dok majka nije bila oduševljena.

– Otac je, recimo, ateista. On meni nije branio, rekao mi je: “Sine, ako si ti tako odlučio, to je tvoja stvar”. I ja, eto, uz Božiju pomoć 2016, 8. maj je bio, na Markovdan, krstio sam se u manastiru Banjska, kod oca Danila, igumana – priseća se Dušan.

Prezime je uzeo po dinastiji Obrenović, ime po caru Dušanu, a slavu Svetog Jovana. Većina prijatelja iz Kosovske Mitrovice je prihvatila njegovu odluku, ali ima i sugrađana kojima se to nije dopalo.

– Imaju neki kojima smeta, neki tu iz grada, neki muslimani ismailjćani, smeta im to što sam kršten. Ima i nekih pravoslavnih kojima smeta i dobacuju mi svašta na ulici, ali ne obazirem se. Bog je taj koji će da sudi svakome, ne obazirem se toliko na to. Ne mrzim ih – priča Dušan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here