Home AKTUELNO ADVOKAT GAJIĆ: FRILENSERI DA SE ODUPRU RETROAKTIVNOM HARAČU! PRVO ŠTO NAUČITE NA...

ADVOKAT GAJIĆ: FRILENSERI DA SE ODUPRU RETROAKTIVNOM HARAČU! PRVO ŠTO NAUČITE NA PRAVNOM FAKULTETU, JE DA NEMA RETROAKTIVNOG NAPLAĆIVANJA! (VIDEO)

593
0
SHARE

Gajić je naveo da u Srbiji ima između 50.000 i 100.000 frilensera od kojih najveći broj zarađuje oko 500 evra mesečno, i da bi trebalo odrediti da ubuduće „u poresku obavezu uđu oni koji zarađuju više od 7.000 evra godišnje“.

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke, advokat Vladimir Gajić, izjavio je danas da je država svojim višegodišnjim nemarom dovela frilensere u „nemoguć položaj“ i da bi zato trebalo da im otpiše potraživanja za poslednjih pet godina, a da se plaćanje  poreza za tu delatnost u budućnosti reguliše na razuman i prihvatljiv način.

„Pozivam frilensere da se odupru retroaktivnom haraču države, koji je zbog zatezne  kamate postao veći od glavnice, i da se za besplatnu pravnu pomoć obrate Narodnoj kancelariji Narodne stranke, koju čini 20 advokata iz Beograda. Pomoći ćemo im na svaki način“, rekao je Gajić u programu „Otvoreno“.

Gajić je naveo da u Srbiji ima između 50.000 i 100.000 frilensera od kojih najveći broj zarađuje oko 500 evra mesečno, i da bi trebalo odrediti da ubuduće „u poresku obavezu uđu oni koji zarađuju više od 7.000 evra godišnje“.

„Država je i inače imala od njih koristi, novac je ulazio u Srbiju a nije bio rezultat stvaranja dohotka u ekonomiji Srbije, a sada ih se setila jer ima rupu u budžetu koju bi da popuni naplatom poreza od frilensera.

Sa druge strane, oni od države nisu dobili ništa osim internet veze“, rekao je Gajić.

Gajić je naveo da su frilenseri u najvećem broju mladi različitih zanimanja, IT inženjeri, veb dizajneri, prevodioci, arhitekte… koji rade za strane kompanije, najviše iz SAD, Australije, Kanade i država engleskog govornog područja, i da oni „nisu u ekonomiji Srbije“.

„To je velika grupa mladih koja je sposobna da samostalno pronađe posao na svetskom tržištu, a država ih sada direktno ometa u poslovanju.

Jedini način da legalizuju svoje poslovanje je da otvore agencije i da budu samozaposleni, ali moraju da imaju najmanje dva klijenta.

Obaveze agencije su između 25.000 dinara i 32.000 dinara mesečno, što znači da bi država onome ko zarađuje 500 evra uzela 60 odsto prihoda, što je jeziv harač“, rekao je Gajić.

Gajić je dodao da su „banke najverovatnije potkazale svoje klijente i uručile obaveštenja o velikom broju ljudi koji imaju prihode iz inostranstva u devizama, a ti prihodi nisu oporezovani“.

Gajić je ocenio da ministar finansija Siniša Mali „nije daleko od odluke da oporezuje doznake iz inostranstva“, koje čine veliki deo deviznog priliva u Srbiju.

Odbornik Narodne stranke u Skupštini Beograda, advokat Miloš Pavlović, rekao je da je retroaktivna naplata poreza frilenserima „rezultat pljačkaškog mentaliteta SNS-a“.

„Vlast istovremeno zbog retroaktivnosti odlaže odgovarajuću primenu Zakona o poreklu imovine. Trebalo bi izvršiti ukrštanje imovine i prihoda i zamenika gradonačelnika Gorana Vesića i članova Gradskog veća, a ne da se zakon retroaktivno primenjuje samo na frilensere“, rekao je Pavlović.

Odbornica Narodne stranke Marina Lipovac Tanasković pozvala je frilensere da se obrate Narodnoj kancelariji preko mejla prijaviŽnarodnakancelarija.com

„Narodnoj kancelariji, koju je osnovao beogradski odbor Narodne stranke, mogu se obratiti i zaposleni koji trpe mobing na poslu i diskriminaciju zbog kritičkih stavova prema vlasti, kao i mogući uzbunjivači koji ukazuju na kriminal u državnoj upravi i javnim preduzećima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here