Home ŽIVOT ZNAK JE OPASNOG OBLIKA RAKA- Ukoliko primetite ovakve PROMENE na NOKTIMA odmah...

ZNAK JE OPASNOG OBLIKA RAKA- Ukoliko primetite ovakve PROMENE na NOKTIMA odmah reagujte- UPOZORAVA DOKTOR

630
0
SHARE

Promene na noktima vrlo često su jedan od simptoma raznih poremećaja u organizmu, koje mogu biti bezazlene u većini slučajeva, ali u jednom mogu ukazivati na veoma teško zdravstveno stanje – subungualni melanom koji se obično pojavljuje kao zatamnjene pruge koje se pružaju uzdužno (perpendikularno za kožicu).

Približno polovina ovih pruga je smeđa, plava ili crna, dok druga polovina nije pigmentirana. Reč je o retkom obliku raka, koji se javlja na koži ispod noktiju.

Doktor Raj Karan objasnio je da pojava tamnih pruga na noktima može biti uzrokovana infekcijama, neželjenim efektima lekova, a mogu ih izazvati i traume i krvni ugrušci.

– Jedan poseban uzrok je redak oblik raka koji se javlja kod jednog procenta stanovništva koji imaju melanom – upozorio je doktor Karan.

Nokat može da ima crnu ili braon prugu, da bude odvojen od nokatnog ležišta, krvari, da bude tanak ili da puca, a može imati i modricu. Koža oko nokta takođe može da potamni.

Ukoliko primetite sličnu promenu obavezno se obratite lekaru, jer ovakve promene ukazuju na prisustvo bolesti.

Pod promenama se podrazumeva:

promena boje nokta
crvenilo i otok
zakrivljenost
podizanje noktiju
gusta i zaobljena nokatna ploča

Najčešći znak raka kože je promena mladeža, pege ili normalnog dela kože. Nokti dosta govore o zdravlju osobe. Šiljasti nokti recimo ukazuju na probleme sa plućima. To je znak nedostatka kiseonika u telu, a može biti i rezultat apcesa pluća ili srčane bolesti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here