Home ŽIVOT ZAPADNI MEDIJI: GODINAMA SE ČINILO DA JE OVO ZLATNA ERA TENISA KOJIM...

ZAPADNI MEDIJI: GODINAMA SE ČINILO DA JE OVO ZLATNA ERA TENISA KOJIM VLADAJU FEDERER I NADAL- A ONDA JE UPAO ĐOKOVIĆ I POČEO DA IH MALTRETIRA!

360
0
SHARE

Novak Đoković uspeo je da promeni narativ zapadnih medija zahvaljujući pobedi na Rolan Garosu.

Skoro da nema Grend slema koji je osvojio, a da nije prošao kroz medijskog „toplog zeca“, gde su se mnogi „hvatali“ čak i za banalnosti i minorne detalje.

Na poslednjem Australijan openu, bio je žrtva sulude teorije da folira povredu pri vođstvu od 2-0 u setovima, a tek trijumf na Rolan Garosu predstavljao je potpuno razoružavanje medijske „opozicije“.

Novak je tokom vrhunca karijere Endija Marija bio žrtva lešinarenja ostrvskih tabloida, iako sam sa Endijem ima sjajan odnos i Mari upravo u ovim trenucima zadaje dodatni udarac fanovima Nadala i Federera.

Endi, kome su povrede uništile karijeru, i koji je i sam pretrpeo mnogo bolnih poraza od Novaka, nema problem da kaže ko je najbolji i ko će uskoro biti „najveći svih vremena“ i zvanično, kada se pogleda ukupna statistika po okončanju tri najveće karijere u istoriji ovog sporta.

Endi je možda malo i pomogao medijima da slobodnije napišu da je jedan momak iz Srbije oborio sve rekorde koji se oboriti mogu, da mu je ostala samo još „suva“ cifra po broju Grend slemova uz Olimpijske igre. Same Igre čak više deluju kao stvar prestiža, ali

Novak je već kroz Masterse i minimum od dva Grend slema sa svakog turnira od Amerike do Australije potvrdio da je najkompletniji igrač u istoriji.

Čak su i engleski tabloidi, koji su mu „pakovali“ afere, okrenuli drugu stranu ploče.

Pisalo se kako je Novak režirao Cicipasu „grčku tragediju“, Dejli Miror je pariskom podvigu dao naslov „Vaskrs“, a Dejli Mejl doneo je poruku „Da li iko može da zaustavi Novaka na putu da bude… najveći?“

Tajms čak nije imao ni dilemu, njihov naslov posle finala bio je sledeći: Još dokaza, ako su uopšte bili potrebni, da je Srbin najveći ikada.

Sve je kulminiralo pričom NJujork Tajmsa, i to nedelju dana posle finala.

„Godinama se činilo da je muški tenis definisan jednim rivalstvom, Federer protiv Nadala. Dva velika šampiona i dva kontrastna stila. NJihova trajna veza definisala je doba ovog sporta. Tada je Đoković upao i maltretirao ih.

On je treći točak, različit od Federera i Nadala u svakom pogledu, uključujući i činjenicu da ne potiče iz dobrostojećih zemalja kao što su Švajcarska i Španija, već iz istočnoevropske zemlje koju navijači ne mogu da pronađu na mapi.

Za njegove mrzitelje sve je ovo gorka tableta, koju moraju sve češće da gutaju. Novak sada ima prednost u međusobnim duelima u odnosu na oba najveća rivala. Od 2011. godine osvojio je 18 Grend slemova, sedam više od Nadala i 14 više od Federera.“

I jedan od omiljenih Novakovih fanova koji žive u Engleskoj, Pav DŽil, za naš portal opisao je kako se sve menja.

„Imali smo negativni medijski narativ koji traje duže od jedne decenije, mislim da se to nikada neće promeniti. Ipak, vidim malo više pozitivnih reakcija za oba meča, i protiv Nadala i protiv Cicipasa. U prvom meču je našao način da pobedi Kralja šljake od 0:5 i onda je pobedio Cicipasa posle 0-2 u setovima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here