Home ŽIVOT UV LAMPE OŠTEĆUJU DNK: LEKARI UPOZORAVAJU NA ŠTETNOST ZRAČENJA ZA KOJE SE...

UV LAMPE OŠTEĆUJU DNK: LEKARI UPOZORAVAJU NA ŠTETNOST ZRAČENJA ZA KOJE SE SMATRALO DA NIJE OPASNO

373
0
SHARE

Medicinska studija rađena 2009. godine pokazala je da je kod pojedinih žena koje su često išle u solarijum dijagnostikovan tumor kože na rukama.

12 godina kasnije, znamo i da zraci UV lampe mogu da oštete DNK, dovedu do prevremenog starenja i povećavaju rizik od raka, kaže direktor Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti Aleksandar Adamović.

„Nokti su deo kože i treba ih negovati. Danas se koriste gel lakovi i stružu se ploče nokta, ali jednom kada oštetite živi deo nokta, on raste drugačije, a pojavljuju se i gljivice na noktima“, istakao je Adamović gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

On navodi da su UV zraci količina energije koja dolazi na našu kožu. Neadekvatna količina energije može dovesti do oštećenja DNK, tada to nije normalna ćelija, već maligna ćelija, pa može nastati neki od malignih tumora.

Takva zračenja nisu adekvatna onim zračenjima koja prirodno dolaze sa sunca. Svako veštačko zračenje daje mnogo veću količinu energije nego što će dati sunce kada se sunčamo na plaži.

„Svaka hemija narušava prirodnu sredinu nokta, aceton ga približava infekcijama“, rekao je doktor Aleksandar Adamović.

„U EU, mlađi od 18 godina ne mogu da uđu u solarijum, pa je takvo pravilo uvedeno i kod nas. Kada su solarijumi smišljeni kao sprave, to je bilo zato da bismo se kontrolisano izlagali UV zračenju.

U solarijumu se koriste A zraci, za koje se smatralo da ne mogu da naprave malignu alteraciju i transformisati DNK u malignitet. Međutim, pokazalo se da ti zraci prodiru mnogo duže u kožu.

Korisnici solarijuma brže stare, a količina energije koja se upije u solarijumu ista je kao da ste 10 dana proveli na jakom suncu. Solarijumi su kancerogene sprave“, napominje doktor.

Kada se izlažemo UV zracima u našoj koži će se stvarati de vitamin i dovoljno je samo 10 minuta dnevno da provedemo na suncu. Solarijum će toliko oštetiti kožu da je dobijena količina de vitamina zanemarljiva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here