Home ŽIVOT UPOZORENJE STRUČNJAKA: CEO BEOGRAD LEŽI NA POROZNOM TLU I MOGAO BI DA...

UPOZORENJE STRUČNJAKA: CEO BEOGRAD LEŽI NA POROZNOM TLU I MOGAO BI DA POTONE! (PREDSKAZANJE MONAHA GAVRILA- VIDEO)

1085
0
SHARE

Zgrada u zemunskoj Ulici 22. oktobra, koja je naglo počela da tone, nije jedinstven slučaj u gradu. Potencijalno je ugrožen ceo Beograd, osim Tašmajdana i okoline, jer su zgrade podizane na lesnoj (sedimentna, lako porozna, laporovita ili glinovita stena) i peskovitoj podlozi.Građevine mogu godinama da stoje stabilno, ali opasnost dolazi od vode, odnosno dotrajalih kanalizacionih i vodovodnih cevi, koje mogu da procure i „miniraju“ zgradu.

– Zgrada može da utone za pet do šest dana. Les spada u najosetljivije vrste tla što se tiče prodora vode. Nije potrebno da voda teče i da ga spira, dovoljno je da kaplje, a les će zbog svoje porozne strukture da se sabije, a tlo će pod opterećenjem objekta da se slegne – objašnjava profesorka Građevinskog fakulteta Mirjana Vukićević.

Jedan od najupečatljivijih primera poslednjih godina je potonuće zgrade PMF-a koja je prošle godine trajno sanirana.

– Problemi na PMF-u su se povremeno javljali 40 godina. U jednoj prostoriji pod je izgledao kao trbuh, jer su zidovi ulegli i četvrt metra. Pre tri godine pukla je cev ispod Studentskog trga i stubovi prednjeg dela zgrade ulegli su više od 10 centimetara – kaže profesorka Vukićević.

Problem se najčešće rešava pobijanjem šipova, tako da se opterećenje objekta prenese na neke dublje slojeve zemlje koji su znatno otporniji. Da bi se potonuće PMF-a trajno zaustavilo, građevinci su ispod cele zgrade utiskivali šipove.

Lesna podloga je najveći problem pošto i neprimetno, ali trajno curenje cevi vlaži teren, zbog čega može iznenada da se slegne. To ne znači da je i ostatak grada siguran, jer tekuća voda lako može da spere i peščane novobeogradske nasipe ili da stvori klizište na padinama. Jedina čvrsta podloga je stena, a stenovito tlo u Beogradu postoji samo oko Tašmajdana.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Međutim, svaka lokacija je specifična, pa se pre gradnje najpre detaljno ispituje tlo. Dobro sagrađena zgrada biće stabilna i na podvodnom terenu, a greške u gradnji mogu da izazovu pomeranja, ali znatno sporije.

500

(KLIKNITE NA OZNAČENI TEKST ISPOD I PROČITAJTE PREDSKAZANJE MONAHA GAVRILA ŠTA ĆE DOČEKATI BEOGRAĐANE I SRBIJU I DA LI JE OVAJ ČLANAK KOJI STE PROČITALI SAMO UVOD..)

Pucanje cevi može za svega nekoliko dana da obruši zgradu koja nikada nije imala sličnih problema. Upravo to se dogodilo u zemunskoj zgradi, čiji stanari su opisivali jezive zvuke škripanja, otpadanja maltera i stvaranja pukotina pred njihovim očima. Za svega tri dana zgrada se odvojila od susedne, zidovi su popucali kao posle zemljotresa, a podovi se iskrivili.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here