Home ŽIVOT SVETSKI HIT VREDAN MILIJARDE: INŽENJER IZ ZEMUNA NAPRAVIO „SRPSKU KUĆU“ KOJA PRKOSI...

SVETSKI HIT VREDAN MILIJARDE: INŽENJER IZ ZEMUNA NAPRAVIO „SRPSKU KUĆU“ KOJA PRKOSI URAGANU, ZEMLJOTRESU I POPLAVAMA!

1257
0
SHARE

Tek kada mu je jedan dragi kolega inženjer u istraživačkom centru „Lafarž“ u Lionu rekao: „Ono što je Tesla značio u struji, vi ste u građevini“, Jovan Nikolić je shvatio da je ostvario svoj san i izmislio i proizveo ono što drugi građevinci nisu uspeli pre njega – kuću koja je jača od četiri zla – uragana, poplava, zemljotresa i požara.

Zato je i naziv njegove kompanije – „Kvatro haus“.

A o tome je počeo da sanja mnogo, mnogo ranije. Ideju da se posveti gradnji kuće koja će odoleti najjačem uraganu i zemljotresu, dobio je kada je gledao kako upravo uragan u Majamiju na Floridi „briše“ sve pred sobom.

Punu deceniju tragao je za materijalima i sistemima „čvrste“ gradnje i na nedavno završenom Sajmu građevinarstva beogradskoj javnosti premijerno predstavio inovativni patent koji je nagradila svetski poznata firma „Lafarž“.

– Gledao sam kako uragan pri brzini od 260 kilometara na čas nosi čitava naselja – govori Nikolić. – I pitao sam se kako je moguće da Amerikanci zidaju kuće koje, kao u bajci o 03:00 praseta, i vuk može da oduva.

Po povratku iz Amerike u Srbiju sedam godina istraživao je otpornost, tragao za rešenjem kojim bi se izbegli „termalni mostovi“, rasipnici energije i uzročnici stvaranja vlage, kondenzacije i buđi.

– Setio sam se starog običaja gradnje srpskog talpa. Po uzoru na vešte majstore koji su „sklapali“ brvnare, prefabrikovali smo elemente i stvorili skelet koji je, zapravo, obrnut

sistem gradnje. Dok se priprema temelj, izrađuju se paneli koji se potom ređaju kao domine. Zalivaju se tek kada se poređaju svi blokovi na jednom spratu.

Počeo je u iznajmljenoj fabrici u Jagodini, sa dva alata. Tri godine usavršavao je termodinamiku. Sa samo 20 arhitekata, inženjera i majstora, izumeo je sistem kojim je svaki kvadratni santimetar objekta termički izolovan sa visokom energetskom uštedom.

Beton lako propušta vlagu, a izolacija je hermetički zatvorena, što štedi energiju, pa će porodica koja odluči da živi u „štedljivoj“ kući plaćati struju pet puta manje.

– Život „preko okeana“ me terao da stalno učim – kaže inženjer Nikolić. – Išao sam ka svom cilju uveren da i pored tehnološke nadmoći bogatijih, mi Srbi imamo i pamet i snagu.

Patent vredan milijardu evra – Naša kompanija, kada je reč o patentu, vredi 1,25 milijardi evra – kaže Nikolić. – Možda ova cifra deluje zbunjujuće, ali računica je sledeća: realno je

da se godišnje u jednoj zemlji sagradi 500 stanova. Dakle, 500 stanova puta 75 kvadrata, puta 100 evra profita, puta 10 godina, puta 35 zemalja Evrope. Ja razmišljam na taj način.

Danas jedini na svetu ima mnogofunkcionalne alate kojima se svet divi i gradi sve vrste objekata. Ne postoje ograničenja u pogledu spratnosti, tipa zgrade, kao i energije koju će koristiti – solarni izvori, geotermalne pumpe, mazut, ugalj. Uveli su, kaže, patent u firmu, a želja je da Srbija postane vodeća zemlja u sektoru visokogradnje.

U maloj „test fabrici“ u Zemunu, u kojoj se nalaze danas, jedan zid prave za osam sati. Montažne ploče raznih dimenzija instaliraju se na klasičnom temelju, pa sedmospratnicu umesto za godinu dana, mogu da sagrade za 90 dana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here