Home ŽIVOT SUTRA JE VIDOVDAN: DEVOJKE I UDATE ŽENE VEČERAS POD JASTUK STAVITE OVU...

SUTRA JE VIDOVDAN: DEVOJKE I UDATE ŽENE VEČERAS POD JASTUK STAVITE OVU BILjKU I OSTVARIĆE VAM SE VAŽNA ŽELjA

910
0
SHARE

Sutra proslavljamo Vidovdan, jedan od najvećih srpskih praznika koji ujedno broji i najviše narodnih običaja, a jedan od najpopularnijih izvodi se noć uoči praznika.

Večeras bi, kako kaže staro narodno verovanje, devojke mogle da uz pomoć vidove trave, koja se u narodu smatra biljkom za gatanje, saznaju ime budućeg muža.

Ono što po verovanju treba da urade jeste da pred spavanje pod jastuk stave vidovu travu, parče hleba i malo soli. Kada to urade, treba da izgovore: “Vide, Vide! Tako ti soli i hleba, zemlje i neba, kaži mi ko će mi biti suđen.

Neka mi izađe na san”. Ako sve urade u skladu sa običajima, trebalo bi da sanjaju svog budućeg supruga, a ukoliko ga još uvek ne poznaju, u narednih par dana će ga negde sresti i upoznati.

Međutim, ovaj običaj ne važi samo za neudate žene. I one udate mogu da večeras pod jastuk stave vidovu travu, i predanje kaže da će im se desiti ono što sanjaju te noći.

Pored toga, postoji još jedan običaj koji nalaže da se vidova trava nabere večeras i stavi u posudu sa vodom. Tako treba da stoji do jutra, kada će se svi članovi porodice umiti njome, jer se veruje da ova voda leči mnoge bolesti.

(zena.blic.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here