Home ŽIVOT SUTRA JE DUHOVSKI UTORAK: OVU JEDNU STVAR BI OBAVEZNO TREBALI DA NOSITE...

SUTRA JE DUHOVSKI UTORAK: OVU JEDNU STVAR BI OBAVEZNO TREBALI DA NOSITE SA SOBOM..

975
0
SHARE

Sutra je treći dan jednog od najvećih praznika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Sveta trojica ili Duhovi, koji se obeležava 50. dan posle Vaskrsa i deseti dan posle Spasovdana.

Duhovi predstavljaju i „rođendan“ Hrišćanske crkve, a nazivaju se još i Trojice, Trojičin dan, Silazak svetog duha na apostole. Po značaju to je treći praznik, posle Vaskrsa i Božića, i kao oni, takođe se slavi tri dana.

Praznovanje se nastavlja cele sedmice, ne posti se i to je tzv. trapava nedelja. Sutra je Duhovski Utorak.

Na praznik Silaska Svetog Duha na apostole (koji je u narodu poznat i kao Duhovi, odnosno Sveta Trojica) pod u hramovima pokriva se travom, pored zidova se prislanjaju grane lipe ili nekog drugog drveta, a ikone se kite cvećem.

Ovaj običaj potiče još od prvih hrišćana, koji su ga, pak, preuzeli od Jevreja, koji su na praznik Pedesetnice kitili svoje bogomolje i kuće. To ih je podsećalo na vreme kada su preko Mojsija dobili deset Božjih zapovesti, kao i na vreme lutanja po pustinji, posle bekstva iz Misira, jer su u pustinji živeli u kolibama od granja i lišća.

Na Duhove u hramu narod plete venčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila. Mnogi nose venčiće u torbama i tašnama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here