Home ŽIVOT SEIZMOLOG UPOZORAVA! OVO SU SEDAM CRVENIH ZONA U SRBIJI- OVAJ DEO ZEMLJE...

SEIZMOLOG UPOZORAVA! OVO SU SEDAM CRVENIH ZONA U SRBIJI- OVAJ DEO ZEMLJE JE PRVI NA UDARU ZEMLJOTRESA!

582
0
SHARE

Zemljotres koji je pred vaskršnje praznike pogodio Hercegovinu, dobro je zaljuljao okolne države, pa i Srbiju, te opet pokrenuo priče o eventualnim jačim potresima koji bi u budućnosti mogli da se presele i kod nas.

Potres jačine 5,7 stepeni po Rihteru, sa epicentrom u Stocu, udaljenom 15 kilometara od Ljubovije i 40 km od Mostara, pričinio je priličnu materijalnu štetu, odneo život 27-godišnje ELmire Sefo koja je stradala nakon što se stena odlomila sa brda i pala na njenu kuću, a u noći između petka i subote dobro je zaljuljao i zgrade u pojedinim gradovima širom Srbije, pa i u Beogradu. A osetio se i u BiH, Hrvatskoj, Italiji, Crnoj Gori, Albaniji.

– Zemljotres u Hercegovini je po jačini bio sličan onom u Petrinji iz 2020. godine, ali su zahvaljujući stenovitom, krškom tlu bili blaži efekti u Hercegovini – objasnio je hrvatski seizmolog Krešimir Kuk.

Neki „krak“ će krenuti i ka nama

Hercegovina je poznata kao trusno područje.

– Hercegovina je prostor sa najviše umerenih zemljotresa, tokom godine ima mnogo potresa magnitute tri i četiri stepena. Ipak, kada zemljotres ima ovako veliku magnitudu, a to odgovara najvećem u poslednjih 100 godina i kad vidimo kako se to žarište ponašalo u prošlosti, mogu da kažem da je verovatnoća da se u tom istom prostoru narednih dana dogodi jači potres minimalna – rekla je seizmolog Slavica Radovanović.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Po njenom mišljenju, međutim, realno je da se za nekoliko godina seizmička aktivnost iz Hercegovine prenese na susedne prostore.

– Seizmička aktivost na prostoru Dinarida će se razvijati. Videli ste to u bliskoj prošlosti po potresima. Zagreb, Albanija, sada Hercegovina… Razvijaće se, a neki kraci će ići i ka

nama, ka spoljnim obroncima Dinarida. Setite se uostalom tri najjača zemljotresa na prostorima bivše Jugoslavije dogodila su se u relativno kratkom periodu – Skoplje, Banjaluka, Crna Gora. Sada smo u jednom ciklusu koji traje – ispričala je Radovanovićeva za TV Nova S.

Jači potresi u narednih 10-12 godina

Po njenom mišljenju, najugroženija bi mogla da bude istočna Srbija.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

– Imamo prostore u kojima dugo nismo imali jače potrese, pre svega u istočnoj Srbiji. Tek neke manje kod Paraćina. Tu čak nismo beležili ni slabe zemljotrese. Isto kao i prostor koji se “budi” zbog Petrinje, a on se prostire od Južne Morave na jugu, preko Krupnja, Ljiga, Lazarevca do Petrovca na Mlavi.

Radovanovićeva je pre nekoliko meseci, nakon potresa koje smo imali u Šumadiji, izjavila da se može očekivati da će u narednih deset do 12 godina Srbiju pogoditi jači zemljotres. Prema njenim rečima intenzitet tog jačeg zemljotresa zavisiće od toga šta će se dešavati u nekim delovima susednih država.

Ona je podsetila i na interesantan podatak da je iste godine, 1927, kada je bio poslednji veliki zemljotres u Stocu (BiH), bio i potres na Rudniku, jedan od najvećih zabeleženih zemljotresa u Srbiji.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here