Home ŽIVOT PREDSEDNIK ASOCIJACIJE POTROŠAČA SRBIJE: NARODE, U SALAMAMA, VIRŠLAMA I PAŠTETAMA NE JEDETE...

PREDSEDNIK ASOCIJACIJE POTROŠAČA SRBIJE: NARODE, U SALAMAMA, VIRŠLAMA I PAŠTETAMA NE JEDETE MESO, VEĆ OVU GROZOTU I UŽAS!

841
0
SHARE

U prodavnicama se sve više mogu naći salame koje se prodaju po ceni manjoj od 200 dinara po kilogramu. U udruženjima potrošača kažu da su takve cene nerealne i da je jasno da tu nema ni trunke mesa, već da se takve salame prave od iznutrica, kože, repova, njuški. Sve to je zamaskirano začinima i aditivima.

Takvi proizvodi se u EU koriste isključivo kao hrana za životinje a kod nas se pakuju kao salame za ljudsku ishranu.

Dešava se da se u prodavnicama nalaze salame koje koštaju i manje od 200 dinara za kilogram. Stručnjaci kažu da su salame koje koštaju ispod svake realne cene za kilogram, napravlje su od najgorih mogućih sastojaka, mesnog otpada i iznutrica.

– Cena takvih salama otkriva da su u proizvodnji korišćenje sirovine lošeg kvaliteta. Odgovorno tvrdim da u toj salami ima svega osim mesa. U njoj mogu biti samo mesni otpad, iznutrice, koža, mlevene kosti, njuške, repovi, sojino brašno i razni začini – tvrdi Goran Papović, predsednik Nacionalne asocijacije potrošača Srbije.

On dodaje da je poznato da su neki proizvođači mesnih prerađevina u toku prošle godine uvezli 35.ooo tona mesnog otpada koji se u Evropi koristi uglavnom kao hrana za životinje.

– Taj mesni otpad završio je u salamama, viršlama i paštetama koje mi sada jedemo i trujemo se polako ali sigurno – upozorava Papović.

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača, tvrdi da proizvođači mesa, preko raznih lobija sprečavaju da podaci ološem kvalitetu njihovih namirnica izađu u javnost.

Poslednje istraživanje koje je kod nas rađeno pokazalo je da ti proizvodi nisu zadovoljavajućeg kvaliteta. Proizvođačima nikako nije odgovaralo da javnost sazna rezultate tih analiza jer bi im zbog toga padao promet – kaže Bogosavljević.

U inspekciji tvrde da nema kršenja zakona. Sanja Ćelebićanin, načelnica Veterinarske inspekcije, kaže da jeftina salama spada u treću kategoriju mesa koje se koristi za industrijsku preradu – kaže Ćelebićaninova.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here