Home ŽIVOT POČEO JE DA RENOVIRA RESTORAN A ONDA MU SE POD PROVALIO: BIĆETE...

POČEO JE DA RENOVIRA RESTORAN A ONDA MU SE POD PROVALIO: BIĆETE ZGRANUTI KAKAV JE TAJNI SVET NAŠAO (VIDEO)

3392
0
SHARE

San jednog Italijana da otvori skromni restoran pretvorio se u arheološku opsesiju kada je probio dno placa s ciljem da popravi neispravan toalet.

Podzemni svet sa tajnama starim nekoliko vekova koji je pronašao ispod je postao njegova preokupacija u narednih deset godina.

Lućano Fađano je 2000. godine imao problema sa cevima i kanalizacijom na placu koji je kupio kako bi otvorio mali restoran u Lečeu, Italija.

Bio je ubeđen da je u pitanju samo manji problem, pa je rešio da ga popravi sam uz pomoć svoja dva sina.

Porodica je kopajući ubrzo otkrila podzemni svet ispod placa.

“Svet pre rođenja Isusa – mesapska grobnica, rimski ambar, francuska kapela, pa čak i gravura vitezova Templara – našao se pred njihovim očima. Nesuđeni restoran je postao muzej u kojem se ove relikvije i dan-danas nalaze” – New York Times.

Leče, pa i sama Italija, poseduje veoma bogatu istoriju. Opisuje se kao torta drevnih civilizacija sa nekoliko slojeva, a istorija je nadohvat ruke, ispod kaldrme i popločanih puteva.

Relikvije i razni artefakti se često otkrivaju, bilo u poljima poljoprivrednika ili ispod parkinga.

Takva otkrića su uzbudljivi dodaci na ukupnu zbirku o prošlosti Italije, ali ova istorijska otkrića često usporavaju, pa nekad i otkazuju moderne planove izgradnje podzemnih železnica i nadogradnji postojećih građevina.

Sam Leče je istorijski grad, a nalazi se u potpetici italijanske čizme. Njegova lokacija je bila strateška za drevnu trgovinu. Mario de Marko, lokalni istoričar i autor rekao je za New York Times: “Prvi slojevi Lečea potiču čak iz vremena Homera”.

Kroz ovu oblast su prošli grčki, rimski, otomanski i normanski osvajači i za sobom ostavili tragove svoje prošlosti.

Rimske ruševine se prožimaju svuda kroz nalazište u Lečeu, pri čemu su najbolji primeri dva amfiteatra, crkve i utvrđenja za odbranu grada.

Fađanovo kopanje radi popravljanja cevi je tako postalo ogromni arheološki projekat.

Pozvani su stručnjaci kako bi pratili situaciju, ali svo iskopavanje je platio sam Fađano. Nakon godina posla i utrošenog novca, njegove ambicije su na kraju klonule.

“U jednom trenutku sam prosto odustao. Kupio sam cigle i hteo sam da prekrijem sve kao da nikad ništa nisam našao”, rekao je Fađano za New York Times.

Međutim, njegovi sinovi su nastavili da mu pomažu, a dobijao je i pozajmice sa strane, tako da se iskopavanje nastavilo.

History Blog je napisao da je više od 4.000 artefakata pronađeno tokom ovog iskopavanja.

Među njima su: mnoge grobnice i kosturnice, duboka jama u koju su tela ostavljana da se raspadnu kako bi se izvadile kosti, temelji građevina, drevne ulice, ambari za žito, bunar od 10 metara u kojem još uvek ima vode, tajni tuneli, freske, drevne posude, nakit, oltar i na hiljade drugih artefakata.

Odaje, tuneli i artefakti su toliko značajni da je nezavisni muzej osnovan na samom nalazištu. Muzej arheologije Fađano (Museo Archeologico Faggiano) možete pronaći na njegovom sajtu, a mape na Guglu nude i virtualni obilazak.

Lućano Fađano je na kraju našao kanalizacionu cev zbog koje je i započeo kopanje i još uvek ima u planu da otvori svoj restoran, ali na nekoj novoj lokaciji. Naravno, više nikad ne namerava da sam rešava probleme sa cevima.

Pogledajte video:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here