Home ŽIVOT OVU BILJKU ZA OGREV MOŽETE DA KUPITE ZA 1.500 DINARA, A UŠTEDEĆE...

OVU BILJKU ZA OGREV MOŽETE DA KUPITE ZA 1.500 DINARA, A UŠTEDEĆE VAM HILJADU EVRA! (FOTO)

740
0
SHARE

U našoj zemlji mnogi se još uvek nisu susreli sa listopadnim drvetom zvanim paulovnija, koje može da se upotrebi kao biomasa, u svrhu ogreva, za prehranu stoke, drvnu građu, ali i za pčelarstvo!

Zemljoradnik Slobodan Bojović iz Subotice, za Telegraf kaže da se već sedam godina bavi uvozom i prodajom semenja ove plemenite biljke, uz čiju pomoć samo za potrebe ogreva na godišnjem nivou može da se uštedi do 1.000 evra.

– U pitanju je najbolje rastuće drvo, koje za godinu dana može da dostigne skoro sedam metara visine. Postoji nekoliko vrsta, dve su matične, poreklom iz Azije, a ostale su dobijene hibridizacijom. One su otpornije i prilagođene su evropskim uslovima. Paulovnija je višestruko korisna, jer se upotrebljavaju i njen list, cvet i stablo.

Pojavila se u Kini pre 2.600 godina, a gaji se na više miliona hektara zemlje. Postala je popularna i u ovim krajevima, jer me samo kod nas u regionu kontaktira oko 600 ljudi – objašnjava nam on i dodaje da u slučaju da se ispoštuje proces sadnje, biljka već za dve do tri godine može da se koristi za loženje. Za korišćenje u drvne svrhe biće potrebno, kako kaže, oko pet godina.

Pogodna je za sadnju na svim terenima, pa čak i onim surovim, kao što je slučaj sa Kopaonikom ili Sjenicom.

Bojović tvrdi da biljki ne smetaju ni temperature od 40 stepeni u minusu, a ni nadmorska visina od 1.800 metara. Kao ni peščani tereni i jaloišta.

– Sve što je potrebno za sadnju semenja, koje može da se naruči po ceni od 1.500 dinara za 1.000 komada, jesu zemlja, sanduk, tanki najlon, male plastične čaše, štedljive sijalice i mnogo vode! Posle šest nedelja, a najbolje u intervalu od aprila do oktobra, klice su već spremne za polje.

Tada se drvetu razvijaju list i koren, da bi sledeće leto moglo da se poseče do panja. Iz panja se razvijaju novi izdanci, koje treba obilaziti i čerupati im listove, kako bi drvo

paulownija- drvo- zasad 1

dostiglo pun potencijal – priča Bojović i nalašava da su troškovi minimalni, jer biljka ne traži hemijsku zaštitu, ne zahteva dodatnu obradu i zaštitu.

Svojstva paulovnije zaista treba redom nabrojati, jer prečišćava vazduh, otporna je na vatru (pa sporije sagoreva i pritom ne zagađuje vazduh), nema čvorove, krivine niti smolu – te je savršena za izradu nameštaja, a jača je od bagrema i bukve. Pored toga, vole ga i koze, zbog visokog procenta proteina u listovima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here