Home ŽIVOT NADALU SE VRATILA RETKA BOLEST KOJA GA JE UMALO PENZIONISALA JOŠ 2005-te!

NADALU SE VRATILA RETKA BOLEST KOJA GA JE UMALO PENZIONISALA JOŠ 2005-te!

502
0
SHARE

Španski teniser Rafael Nadal suočava se sa novim problemima fizičke prirode, zbog kojih je morao da propusti Sinsinati i Toronto. Pod znakom pitanja je i US open, a za sve je kriva retka Muler-Vajsova bolest.

Nadal je nakon Rolan Garosa propustio dva meseca, ujedno Vimbldon i Olimpijske igre, ali se očekivao trijumfalan povratak na američkoj turneji pred US open.

Ipak, Rafa je doživeo debakl u Vašingtonu porazom od Južnoafrikanca Lojda Herisa, a onda odustao od Mastersa u Torontu i Sinsinatiju.

Nedugo zatim otkriveno je da je razlog loše igre i predaje nova-stara povreda stopala, a tačan datum oporavka nije poznat.

U pitanju je Muler-Vajsova bolest otkrio je specijalizovani portal „Punto de Brejk“ i objasnio o čemu se tačno radi uz pomoć specijaliste iz Valensije Pilara Nijeta.

Radi se o degenerativnoj bolesti koja predstavlja displaziju skafoidne kosti u stopalu, odnosno deformaciju kosti locirane u centralnom delu stopala, piše taj portal.

Ovaj redak problem mogao je Rafi da završi karijeru još davne 2005. godine, kada je imao samo 19 godina i samo jednu od sada već 20 Grend slem titula.

„Dan nakon poslednjeg meča (u Šangaju) sam se probudio i krenuo da ćopam. Imao sam manji oblik oboljenja skafoidne kosti, koja se polomila jer je bila jako tanka.

Od tada mi se u jednom delu formirao jedan grumen“, rekao je Nadal prošle godine u emisiji „Moja kuća je tvoja kuća“.

Rafa je otkrio da je doktorima bilo jako teško da uopšte naprave dijagnozu, te da je veoma agresivnim tretmanima uspeo da dođe u poziciju da nastavi da se takmiči, iako je prema mišljenju nekih stručnjaka „Biku sa Majorke“ još tada pretio kraj karijere.

Pomenuti specijalista Nijeta ističe da je deformitet kosti u Rafinom stopalu „ključan za sposobnost kretanja“.

„Skafoid je ključna kost u biomehanici stopala i to je poslednja kost koja se razvije tokom odrastanja, tako da možemo da kažemo da je dodatno osetljiva. Kako bi umanjio i usporio bol u tom delu, Rafa je doživeo povrede u ostalim delovima tela, jer je njih dodatno opterećivao kako bi izbegao nagle pokrete stopala“, kaže Nijeto.

Najveći problem Nadalu su tokom karijere najverovatnije napravila kolena, zbog kojih je ostao bez mnogo titula.

Nadal se sa retkom bolešću bori praktično celu svoju karijeru, pa je i pored toga uspeo da obori mnoge rekorde, dođe do prvog mesta na svetu nekoliko puta, osvoji 20 Grend slem titula i bude jedan od najboljih tenisera svih vremena.

U 2021. godini, ipak, više nije spreman koliko je bio deceniju ranije, pa ostatak njegovog tela više ne može da istrpi napore koje je ranije trpeo kako bi nadomestio neke nedostatke, odnosno zaštitio druge delove tela.

Zbog toga je više nego jasno da trpe rezultati, a pod najvećim znakom pitanja za 35-godišnjaka iz Majorke sada je US open, koji je na programu od 15. avgusta.

Vredi podsetiti da Rafa prošle godine nije došao u Njujork zbog korone, a da su ove neizvesni i Rodžer Federer – koji nakon dve operacije kolena i dalje ima problem sa tim delom tema – ali i Novak Đoković, koji je posle nedavno završenih Olimpijskih igara rekao „da je imao nekoliko povreda“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here