Home ŽIVOT KINEZI NAPRAVILI NAJMOĆNIJU MAŠINU NA SVETU: POSTIGLI TEMPERATURU TRI PUTA VIŠU OD...

KINEZI NAPRAVILI NAJMOĆNIJU MAŠINU NA SVETU: POSTIGLI TEMPERATURU TRI PUTA VIŠU OD SUNČEVE! (VIDEO)

693
0
SHARE

Nazvan Eksperimentalnim narednim superprovodljivim tokamakom (EAST), ovaj reaktor zagreajo je vodonik na oko 50 miliona Kelvina

Inženjeri iz Kine uspeli su da zagreju vodonik do temperature tri puta vrelije od Sunca.

Istraživači su uspeli da održe temperaturu od 50 miliona stepeni Celzijusa i to na 102 sekunde, što je rekord koji bi jednog dana mogao da nuklearnu fuziju učini široko dostupnim izvorom energije.

Inače, Nemci su prošle nedelje koristili 2 megavata mikrotalasnog zračenja kako bi zagrejali vodonik na 80 miliona stepeni Celzijusa na tokom četvrtine jedne sekunde.

Fuzija funkcioniše tako što se koriste dve vrste atoma vodonika – deuterijum i tricijum – koji se ubacuju u reaktorski sud. Naučnici zatim dodaju energiju koja odvaja elektrone od jezgara atoma i tako nastaje jonska plazma, koja otpušta ogromne količine energije.

Kada bi ta tehnika bila usavršena, pružila bi neiscrpan izvor energije za celu planetu. Kineski eksperiment sproveden je prošle nedelje na magnetnom fuzionom reaktoru Instituta za fiziku u Hefeju.

Nazvan Eksperimentalnim narednim superprovodljivim tokamakom (EAST), ovaj reaktor zagreajo je vodonik na oko 50 miliona Kelvina (49,999 miliona stepeni Celzijusa). Poređenja radi, Sunce generiše temperaturu od oko 15 miliona Kelvina.

Iako su nemački istraživači uspeli da dobiju još višu temperaturu, Kinezi su uspeli da je održe mnogo duže.

EAST je baziran na dizajnu tokamaka koji su napravili sovjetski naučnici pedesetih i smatra se vrlo složenim uređajem.

Sastoji se od šuplje metalne komore u obliku đevreka i uvrnutog u “osmicu”. Gorivo se zagreva do temperatura koje prevazilaze 150 miliona Celzijusa stvarajući vrelu plazmu. Snažno magnetno polje koristi se kako plazma ne bi dodirivala zidove uređaja.

Vodonik u tako vrelom stanju je teško kontrolisati, pa je većina tokamak uređaja uspela da postigne visoke temperature u trajanju dužem od pola minuta.

Kinezi su rešili niz inženjerskih prepreka i želeli su da održe temperaturu od 100 Kelvina oko 17 minuta, ali se ovaj njihov poduhvat smatra velikim uspehom.

Kada fuzija bude šire dostupna, mogla bi da zameni fosilna goriva i konvencionalne nuklearne fisione reaktore.

Pogledajte video:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here