Home ŽIVOT „JA SAM SRBIN I NJEGOŠEV CRNOGORAC, GADIM SE ONIH IZ CRNE GORE...

„JA SAM SRBIN I NJEGOŠEV CRNOGORAC, GADIM SE ONIH IZ CRNE GORE KOJI SU BILI VELIKI SRBI, A SAD PLJUJU PO SRBIJI!“

763
0
SHARE

Ja sam Srbin! Njegošev Crnogorac! Zar treba ja bilo kome da se pravdam? Mi smo negdje izgubili nacionalnu pripadnost i meni to smeta, kaže Nenad Peruničić, proslavljeni jugoslovenski rukometaš.

”Odnosi Srbije i Crne Gore. To je opipljiva stvar. Neki pojedinci iz Crne Gore nisu krili ogromnu mržnju prema Srbiji. Užasna stvar je toliki animozitet iz Crne Gore prema Srbiji.

Ne ulazim u politiku. Imam dosta prijatelja koji podržavaju Mila Đukanovića, ali to ne ulazi u moj i njihov odnos, oni su moji, braća, prijatelji i vazda će tako ostati.

Ne ubjeđujem ih, ali im ne dozvoljavam da oni mene ubjeđuju u neke stvari. Posebno ne u istoriju i tradiciju. Ali, onda dolazite u situaciju, da oni koji su u Srbiji pravili ime, u Srbiji dobro zarađivali patološki mrze Srbiju, zato što ih je neko ubijedio da to nije baš tako kako piše u istoriji.

I mene su razapinjali posle poraza od Crne Gore na EP, neki su tvrdili da sam manji Srbin. Kvarno je to bilo. Nazvali su me velikosrpskim nacionalistom zato što podržavam litije. Razumijete li vi to?

Ako sam ja velikosrpski nacionalista zato što sam stao uz svoj narod, uz svoju zemlju i uz svoju crkvu, onda jesam! Šovinista nikada nisam bio. I ti brkaju ta dva pojma. Volim svoje i ne dam na svoje.

U Crnoj Gori ima mnogo onih koji su bili veliki srpski nacionalisti, pa su posle deset godina sve to promijenili i zaboravili. Ako ne voliš Srbiju, mrziš Srbiju, onda ne dolaziš u nju. Čemu licemjerstvo?

Mnogo srbomrzitelja dolazi u Beograd, ima firme ovdje, restorane, zarađuju ozbiljan novac ovde, lijepo im je ovde, super… A, kad pređu granice, onda sve najgore o Srbima i Srbiji.

Tu podlost i licemjerstvo ne volim. Volim ljude sa stavom. Ako mrziš Srbiju, mrzi je, tvoj izbor, ali nemoj da dolaziš ovdje i prodaješ neku dvoličnost.

Veliki mitropolit Amfilohije uspio je da probudi svijest Srbima u Crnoj Gori, slava mu i milost. Negdje smo se bili uljuljkali u svemu onome što su nam Zapad i Amerika ponudili, a mi to prihvatili, sve ono čega smo se do pre decenije stidjeli”, kaže Peruničić.

(borba.me)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here