Home ŽIVOT IGRAJU SE BOGA Izrael stvorio sintetičke embrione, imaćemo uskoro veštačke ljude!?!

IGRAJU SE BOGA Izrael stvorio sintetičke embrione, imaćemo uskoro veštačke ljude!?!

881
0
SHARE

Prvi u svetu, izraelski naučnici su stvorili „sintetičke embrione“ bez upotrebe spermatozoida ili jajnih ćelija, uzimajući samo matične ćelije sa kože miševa.

Prema rečima ćelijskog biologa, profesora Jakoba Hane sa Vajcmanovog instituta za nauku, rezultat je „zaista izvanredan“.

„Bez sperme, jajne ćelije i materice smo uspeli da dobijemo embrione koji se formiraju samo od matičnih ćelija do osam dana – trećinu gestacionog perioda miša – uz kucanje srca “, rekao je on za časopis Times of Israel
Hana je rekao da bi studija mogla da otvori put za uzgoj veštačkih struktura nalik embrionima koje bi se koristile u medicini, uključujući i uzgoj ljudskih organa za transplantaciju.

“ Embrion je najbolja mašina za pravljenje organa i najbolji 3D bioprinter; pokušali smo da oponašamo ono što radi “, objasnio je on.

Korišćenje ljudskih embriona kao izvora matičnih ćelija za uzgoj organa za transplantaciju izazvalo je etičku zabrinutost, ali novo istraživanje nudi potencijalni način da se zaobiđe to pitanje, veruje istraživački tim, pošto su sintetičke strukture slične uobičajenim embrionima.

Naučnici su uspeli da kultivišu embrion koristeći poseban sistem inkubatora. U mehanizmu se svaki embrion kupa u bočici napunjenoj tečnošću koja se okreće da se organizam ne zalepi za stranu. Inkubator obezbeđuje embrionu sve neophodne uslove za razvoj, uključujući potrebnu koncentraciju gasa, pritisak i temperaturu, dok tečnost služi kao hranljivi rastvor.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

Novi eksperiment se zasniva na „uspehe“ koje su naučnici postigli prethodnih godina. Hanin tim je posebno razvio metodu za reprogramiranje matičnih ćelija nazad u njihove najranije faze razvoja, kada imaju najveći potencijal da preuzmu različite uloge. Istraživači su takođe kreirali uređaj koji im je omogućio da uzgajaju prirodne embrione van materice.

Za sada tvrde da stvaraju samo veštačke miševe. Ko im veruje?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here