Home ŽIVOT EVO ZAŠTO ZGRADE TONU U BEOGRADU? ISPOD GRADA TEČE 9 REKA, POTOKA...

EVO ZAŠTO ZGRADE TONU U BEOGRADU? ISPOD GRADA TEČE 9 REKA, POTOKA I „ŽIVIH“ IZVORA! (MAPA)

820
0
SHARE

Ispod “grada na ušću dveju reka ispod Avale” teče još najmanje devet reka, potoka, a ima i nekoliko “živih” izvora.

Mokroluška reka, Slavujev, Vračarski, Čuburski, Bibijin i drugi potoci nekada, ali i danas teku ispod Beograda. Samo što su sada “zarobljeni” u kanalizacionim cevima i kolektorima.

Autor knjige “Beograd ispod Beograda” Zoran Nikolić kaže da ispod autoputa Beograd – Niš teče Mokroluška reka koja je sprovedena kolektorom širine oko pet metara do Mostarske petlje gde se uliva u Savu, a da se zgrade na Terazijama nalaze na podzemnim izvorima.

– Ispod hotela “Moskva” postoji pet izvora. Svakodnevno vodimo računa o tome da hotel ostane suv tako što vodu uz pomoć pumpi izvlačimo u kanalizaciju – kaže Milica Šćepanović iz ovog hotela.

Reka je tekla i niz Kumodrašku ulicu u kojoj i danas postoji izvor čiju vodu ljudi koriste za piće.

– U Skadarliji je postojala bušotina iz koje je izvirala kvalitetana voda koja je mogla da se pije i nju su flaširali. Ispod grada na više lokacija se nalaze izvori sa vodama koje bi mogle i danas da se koriste – kaže hidrogeolog Zoran Nikić.

On kaže da je Višnjička banja dobila ime po izvoru tople vode koja je tamo nekad tekla. Na mestu škole “Milena Pavlović Barili” u Višnjičkoj banji tekao je potok koji je pre tridesetak godina sproveden kroz kanalizacione cevi, a bila je poznata i Čuburska reka koja je tekla od Neimara putanjom Južnog Bulevara.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Veruje su da je reka tekla i Ulicom 22. oktobar, gde je nedavno zgrada počela da tone.

– Mislim da se zvala Zlatica, naši stari su govorili da je njeno korito bilo na mestu ove ulice sve dok je nisu pre oko 200 godina pokopali – kaže Srđan Basarić, stanar iz ove ulice.

PODZEMNE VODE BEOGRADA

500

1. Mokroluška reka: Od Velikog Mokrog Luga kroz ulice Zage Malivuk, Rimsku ulicu, Ustaničku ulicu na delu između ulice Vojvode Toze i ulice Grčića Milenka, niz autoput do Mostara gde se uliva u Savu

2. Bulbulderski (Slavujev) potok teče od trećepozivačke česme u Čingrijinoj ulici na Zvezdari do Dunava ispod Ulice Dimitrija Tucovića

3. Vračarski potok: Od Slavije ispod Nemanjine ulice ka Savi

4. Čuburski potok: Sa Neimara ka Savi, Južnim bulevarom i Ustaničkom ulicom

5. Bibijin potok: Tekao je od zgrade Politike ka Bajlonijevoj pijaci niz Skadarsku ulicu

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

6. Repiški potok: Izvire u Ulici Đorđa Ognjanovića (kod škole Miloš Crnjanski) i kod Ulice Milorada Jovanovića (kod Papir servisa) izlazi na površinu Makiškog polja i tu se uliva u melioracioni kanal

7. Manastirski potok: Pored Manastira Rakovica, smešten je u kolektor i kroz njega ide do Topčiderske reke

8. Galovica: Pored Crkve svetog velikomučenog Georgija na Bežaniji je tekla, pa je preko Surčina odvedena u Savu

9. Višnjički potok: U Višnjičkoj banji, na prostoru gde se nalazi OŠ “Milena Pavlović Barili” na prostoru između starog i novog naselja, potok je početkom osamdesetih godina kroz cevovod odveden do Dunavca

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here