Home ŽIVOT DEDA STANOJE PODIGAO KREDIT PA GORKO ZAŽALIO! „Zašto mi ovo niko nije...

DEDA STANOJE PODIGAO KREDIT PA GORKO ZAŽALIO! „Zašto mi ovo niko nije odmah rekao?“

615
0
SHARE

Najstariji građani često su ograničenih mogućnosti kada su u pitanju zaduživanja kod banaka i pronalaženje dodatnih novčanih sredstava. Zbog godina i kreditne sposobnosti koja zavisi od primanja, uglavnom jedine opcije koje su im dostupne kod banaka jesu keš krediti kreirani posebno za penzionere.

Međutim, budući da je ova vrsta zaduživanja jako skupa, penzionerima su na raspolaganju još neke opcije koje mogu olakšati život sa malim penzijama, poput penzionerskih kartica.

Keš krediti za penzionere do dva miliona dinara

Većina banaka koje posluju na srpskom tržištu penzionerima nudi keš kredite, koji se uglavnom kreću do maksimalnog iznosa od dva miliona dinara.

Maksimalni period otplate kreće se oko šest godina, takođe kod većine banaka.
Ipak, ovakvo zaduživanje prilično je skupo, budući da je kamata uglavnom fiksna i u proseku se kreće oko 14 odsto.

Tako će neko ko uzme kredit od 500.000 dinara, sa periodom otplate od 71 mesec i kamatom od 13,95 odsto, mesečno banci plaćati ratu od 10.382 dinara. Zbog ovako visoke kamate, banci će na kraju isplatiti preko 737.000 dinara, što je osetno više od iznosa koji je prvobitno uzet.

Budući da najveći broj penzionera, kojih u Srbiji ima oko 1,6 miliona, ne može da priušti ovakav način finansijske “pomoći”, postoje i neke druge opcije koje im mogu olakšati svakodnevni život.

Penzionerska kartica PIO fonda

PIO fond pruža mogućnost izdavanja penzionerskih kartica, koje omogućavaju dokazivanje statusa penzionera u svakoj situaciji.

Uz pomoć ove kartice, penzioneri mogu iskoristiti popuste koje neke trgovine inače daju penzionerima pri kupovini, kao i za popuste kojji se daju za plaćanje nekih računa.

Tako, na primer, penzioneri mogu da ostvare pravo na subvencije do 30 odsto na račune

za Infostan, ali je ova mera ograničena na one koji primaju najnižu penziju, pod uslovom da nemaju drugih prihoda u domaćinstvu ili nepokretnu imovinu, osum stana u kojem stanuju.

Kako bi dokazali svoj status, penzioneri su do 2018. morali da pokažu poslednji penzioni ček ili rešenje o ostvarenom pravu na penziju, a sada za to mogu da koriste kartice.

Ove kartice se, inače, najčešće koriste za ostvarivanje popusta u trgovinama, u prevozu, kao i za besplatne ili minimalne naknade korišćenja sportskih objekata i kulturnih ustanova.

Uz beogradsku senior karticu jeftiniji i tehnički pregled

I Grad Beograd nudi svoju verziju penzionerske kartice, a na sajtu grada može se pronaći čak i spisak objekata i usluga na koje penzioneri, uz ovu karticu, mogu ostvariti popust.

Dobar deo objekata sa spiska jesu zdravstvene i specijalističke ustanove, apoteke mesta koja prodaju medicinska pomagala, kao i optičarske radnje.

Tu su i trgovine, turističke agencije, frizerski saloni, prodavnice bele tehnike.

Penzioneri na teritoriji Beograda uz pomoć ove kartice mogu ostvariti i popuste u pozorištima, bioskopima i ostalim ustanovama kulture.

Takođe, i brojni auto centri nude popuste na svoje usluge, poput tehničkog pregleda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here