Home ŽIVOT ČUVENI HRVATSKI ISTORIČAR ZAPALIO INTERNET: OVO JE PRAVI RAZLOG ZAŠTO JE ĐOKOVIĆ...

ČUVENI HRVATSKI ISTORIČAR ZAPALIO INTERNET: OVO JE PRAVI RAZLOG ZAŠTO JE ĐOKOVIĆ IZBAČEN SA US OPENA..

2954
0
SHARE

Novak Đoković je završio takmičenje na ju Es openu pošto je diskvalifikovan nakon što je slučajno udario lopticom u glavu linijskog sudiju.

Najbolji teniser sveta danima je u centru pažnje, komentarišu njegov slučaj ne samo navijači na društvenim mrežama, nego i teniseri, bivši igrači, dobio je podršku od naših sportista, hulivudskih glumaca…

Jedan čovek je posebno skrenuo pažnju na sebe. NJegovo ime je Goran Šarić, hrvatski teolog i istoričar. Posle diskvalifikacije Đokovića, on je na svom Facebook profilu napisao vrlo interesantan tekst koji je podigai Balkan na noge, ali ne samo Balkan.

– Da li zapadnjake boli loptica ili Nole?

Tog 22. maja bila je subota i jedan dvanaestogodišnjak slavio je rođendan, veselo igrajući tenis sa prijateljima dok su mu iznad glave prolazili vojni avioni koji su više od 2 meseca svaki dan bombardovali njegovu zemlju. Ali on se nije plašio, kao što se nisu plašili ni svi oni građani koji su tih dana u majicama na metu dežurali na mostovima, kao što se nije plašio ni Milenko Pavlović kad se sam u neispravnom migu zaleteo na NATO eskadrilu. U malom Noletu probudila se ta iskra prkosa, ona srpska potreba da se pod bilo koju cenu stane na crtu nepravdi. Godinu dana kasnije otišao je u Minhen, u tenisku akademiju čuvenog hrvatskog trenera Nikole Pilića:

– Još tada sam znao da će Novak biti prvi – prisećao se kasnije Pilić.

Već sa 14 godina Đoković je bio trostruki prvak Evrope – u singlu, dublu i ekipno. 2008. osvaja Austalian open sa samo jednim izgubljenim setom u celom turniru. 2011. vezao je 43 pobede za redom što je neviđen skor u svetu tenisa i osvojio deset turnira, od kojih tri grend slema među kojima i Wimbledon i pet Masters turnira.

2012. dobija prestižnu nagradu Lauresu, kao najbolji sportista sveta. 2013. nastavlja sa uspesima, već je 100 nedelja prvi na ATP listi. Usledili su brojni trofeji, pa povrede i zasićenje, a onda je Đoković pokazao vrlinu koja krasi one najveće – povratak nakon pada. Ponovno osvaja Vimbldon i vraća se na prvo mesto, ono koje mu pripada.

Naš narod kaže da vam ljudi sve mogu oprostiti osim uspeha. Zapad ne boli loptica koja je pogodila sudiju u vrat. Isto su uradili Aljaž Bedene pre deset dana u NJujorku i Rodžer Federer pre devet godina na Australian openu, pa nisu bili kažnjeni.

Zapad boli što jedan Srbin, Balkanac, “inferiorna rasa” pobeđuje u njihovom “gospodskom sportu” kojeg lažni engleski džentlmeni (ako neko misli da su Englezi gospoda, nek dođe na Zrće) igraju u belim rukavicama.

Oni koji su izgradili carstva na muci i krvi Indijanaca, crnaca, Aboriđina, Indijaca, oni koji su vršili kulturocide po celoj kugli zemaljskoj (jer kad Pink panteri ukradu jednu sliku to je kriminal, a kad zapadnjaci pokradu svo blago Inka ili Egipćana, to je ljubav prema umetnosti), oni se obuku u belo i uživaju u tenisu.

I svaki put njihove favorite u koje su uloženi milioni evra pobeđuje jedan skroman Srbin. To što taj Srbin ne veruje u njihove verzije istorije, u prisline vakcinacije i đubre koje nam šalju pod etiketom prehrambenih artikala još su mu dodatne “mane”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here