Home ŽIVOT AMERIKANAC NATERAO AUSTRALIJSKI UNIVERZITET DA UKLONI STRAŠNE UVREDE PREMA SRBIMA (VIDEO)

AMERIKANAC NATERAO AUSTRALIJSKI UNIVERZITET DA UKLONI STRAŠNE UVREDE PREMA SRBIMA (VIDEO)

1160
0
SHARE

Američki bloger i jutjuber Čarls Kater naterao je australijski Univerzitet Viktorija da ukloni lekcije i napise koji su sadržali strašne uvrede prema Srbima.

Kater, koji trenutno živi u Novom Sadu, objavio je prvo video o veoma uvredljivom tekstu koji Srbe kao naciju prikazuje kao zločince. On je rekao kako je dobio mejlove više ljudi iz Australije koji studiraju na Viktorija univerzitetu, a primetili su spornu lekciju.

U lekciji na smeru za krivično pravo koju je napisao filozof Ričard Rorti naveden je citat američkog novinara Dejvida Rifa, koji je za „Njujorker“ izveštavao iz rata u Bosni.

U članku pod nazivom „Ko su ljudi“, navedeno je sledeće:

„Za Srbe, muslimani više nisu ljudi. Muslimanski zatvorenici leže na zemlji u redovima, čekaju ispitivanje, dovezao ih je srpski stražar u kombiju… Musliman iz Bosanskog Petrovca nateran je da odgrize penis svog sunarodnika muslimana.

Ako kažete da taj čovek nije čovek, ali on izgleda isto kao vi, i jedini način da identifikujete tog đavola je da ga naterate da spusti pantalone – muslimanski muškarci su obrezani, a srpski nisu – to je samo kratak korak do toga da mu odsečete penis“.

Deo teksta pun predrasuda, koji ceo jedan narod navodi kao ratne zločince, a druge kvalifikuje kao žrtve, što je u potpunoj suprotnosti sa krivičnim pravom na kom se izučava, zasmetao je mnogima.

Tako je krenula združena akcija profesora, studenata i drugih koje je Kater svojim videom alarmirao.

On je pozvao svoje pratioce, a ima ih 48.000 na Jutjubu, da pošalju žalbe australijskom univerzitetu.

Samo 24 časa kasnije, univerzitet je pod pritiskom uklonio sporne optužbe i obavestio Katera mejlom o tome.

Kako su naveli, sadržaj lekcije je proveren i posle toga ona je uklonjena sa sajta.

„Taj sadržaj ni na koji način ne odražava stav Viktorija univerziteta i izvinjavamo se svima za bol koji je izazvao“, navodi se u dopisu univerziteta Viktorija koji je stigao američkom jutjuberu.

Pogledajte video:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here