Home TEMA DANA ZNA NEŠTO ŠTO SRBI NE ZNAJU- KON NAJAVLJUJE: VIRUS NIJE POKAZAO ŠTA...

ZNA NEŠTO ŠTO SRBI NE ZNAJU- KON NAJAVLJUJE: VIRUS NIJE POKAZAO ŠTA SVE MOŽE DA URADI

777
0
SHARE

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da se od virusa nećemo rastati trajno, već samo na neko vreme, kao i da on u Srbiji nije pokazao šta sve može da uradi.

“Opustićemo se i bićemo mirni jedno vreme, a onda ćemo morati da se opet uozbiljimo i pripremamo za drugi talas”, rekao je on i dodao da, zahvaljujući uvedenim merama, u Srbiji nije ni viđeno šta sve virus može da uradi, te da bi bila prava katastrofa da nam pokaže svoja lica iz Italije, Španije i Britanije.

On je rekao da nije nemoće da se virus vrati na jesen.

“U prevenciji ne postoji ‘verovanje’ da nam virus ne može ništa u drugom talasu, ja kao epidemiolog moram neprekidno da upozoravam na rizik koji će postojati sve dok ne steknemo imunitet i dokle god virus bude u cirkulaciji”, izjavio je.

Kon ističe da je javni prevoz i dalje zabranjen, a da je dozvoljen isključivo zaposlenima, kao i zaposlenima koji vode decu u vrtić.

“I taj roditelj mora imati dnevni radni nalog i kartu za vožnju, kao i svaki drugi zaposleni. Mi se ne nalazimo u situaciji da ne moramo da brinemo, već je važno da održimo ono što smo dostigli.

Virus je i dalje u cirkulaciji i zato zasad u prevoz mogu samo oni koji moraju. Ovakva će situacija biti narednih otprilike nedelju dana, pa ćemo po fazama popuštati mere po pitanju javnog saobraćaja”, rekao je epidemiolog.

Dodao je da će sledeći koji će koristiti prevoz biti učenici, zatim svi ostali sem starijih od 65 godina, a da kada procenat pozitivnosti bude ispod jedan odsto, prevoz će moći da koriste i stariji od 65 godina.

“Neprihvatljivo je da prevoz sada koristi svako. Moramo da radimo i da izlazimo napolje, to je jasno, zato će stariji od 65 godina moći da izlaze kada god hoće onda kada se ukine vanredno stanje.

Ipak, oprez mora postojati, socijalna distanca se mora poštovati i sve ono što je bila zabrana, sada postaje kolektivna odgovornost. Pregovora nema sve dok ne dođemo na nulu pozitivnosti”, rekao je Kon za Pink.

Ističe da je procenat pozitivnosti nešto veći u Beogradu i podseća da, sve mere koje su važile tokom vanrednog stanja, mogu da postoje i posle.

Isitiče da zabrane bioskopa, škola, pozorišta i slično moraju postojati barem do kraja maja, a da se posle ne očekuje da će ove zabrane biti nužne.

“Kada danima ne budemo otkrivali virus, sigurno je da ćemo reći da mere mogu da se ukinu”, rekao je on i dodao da mere možda nekome deluju neracionalne i nejasne, ali da su vrlo opravdane kada se sagleda cela slika.

Još jednom je podvukao da je sigurno da se epidemijski talas gasi, da se vraćamo u život, ali da nije 100% sigurno da se kontakti neće povećati i da neće doći do ponovnog povećanja broja obolelih.

Dodaje da je sada važno razbijati strah kod onih koji su u „grču“ zbog virusa, što je u glavnom slučaj kod najstarjih, a da treba „povlačiti“ one koji su potpuno opušteni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here