Home TEMA DANA ZAŠTO JE MARIUPOLJ TOLIKO VAŽAN RUSIJI?

ZAŠTO JE MARIUPOLJ TOLIKO VAŽAN RUSIJI?

389
0
SHARE

Posle razornih napada koji traju već šest nedelja, čini se da je Rusija blizu potpunog zauzimanja lučkog grada Mariupolja.

Ali zašto je Mariupolj toliko važan za planove Rusije? BBC-jev dopisnik za bezbednost Frenk Gardner navodi četiri glavna razloga u kratkoj analizi.

Obezbeđivanje koridora između Krima i Donbasa

Ako bi zauzela Mariupolj, Rusija bi imala potpunu kontrolu nad više od 80% ukrajinske obale Crnog mora. Ovo bi prekinulo ukrajinsku pomorsku trgovinu i dodatno je izolovalo od ostatka sveta.

Gušenje ukrajinske ekonomije

Mariupolj je najveća luka u Azovskom moru i dom velike železare i čeličane. Takođe je bio ključni izvozni centar ukrajinskog čelika, uglja i kukuruza. Njegov gubitak bio bi veliki udarac za ono što je ostalo od ukrajinske ekonomije.

Prilika za propagandu

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

U Mariupolju postoji jedinica ukrajinske milicije pod nazivom Brigada Azov, koja uključuje ekstremiste krajnje desnice, uključujući neonaciste. Iako oni čine samo delić ukrajinskih borbenih snaga, ovo je bilo korisno propagandno oruđe za Moskvu. Ako Rusija uspe da uhvati dovoljno živih boraca Brigade Azov, oni bi mogli da budu prikazani u medijima pod ruskom kontrolom kako bi diskreditovali ukrajinsku vladu.

Veliko podizanje morala

Predsednik Vladimir Putin vidi da ukrajinska obala Crnog mora pripada nečemu što se zove „Nova Rusija“ – ruskim zemljama koje potiču iz carstva iz 18. veka.

Putin želi da oživi taj koncept, „spašavajući Ruse od tiranije prozapadne vlasti u Kijevu“, kako on to vidi. Mariupolj trenutno stoji na putu ostvarenju tog cilja.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Mariupolj je pružio žestok otpor, ali je platio visoku cenu. Grad je bio desetkovan, uglavnom samo ruševine.

Ući će u istoriju zajedno sa Groznim i Alepom, mestima koja je Rusija granatirala dok se nisu predali, pretvarajući ih u ruševine. Poruka ostalim ukrajinskim gradovima je jasna: Ako odlučite da pružite otpor kao što je to učinio Mariupolj, možete očekivati istu sudbinu.

(Mediji)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here