Home TEMA DANA ZAŠTO AMERIKA VRAĆA HARADINAJA?

ZAŠTO AMERIKA VRAĆA HARADINAJA?

885
0
SHARE

Ako Tramp želi da raskine sa tradicijom “Duboke države” i demokrata, zašto vraća Haradinaja posle Kurtijeve vlasti od samo 7 nedelja i insistira na daljim pregovorima Beograda i Prištine?

“Donald Tramp zaoštrava kurs bivših američkih predsednika. On Kosovo tretira kao protektorat”, piše nemački Špigl.

Kako dalje navode, Tramp cementira Vašingtonov zahtev za uticajem u zadnjem dvorištu Evropske unije.

“O novoj kosovskoj vladi odlučuje se i u Berlinu: na Pariskom trgu, gde je i dalje zvanično jedno od radnih mesta ambasadora SAD Ričarda Grenela.

Svadljivi diplomata istovremeno je i vršilac dužnosti direktora američkih obaveštajnih službi, kao i specijalni izaslanik za mirovne pregovore između Srbije i Kosova“, piše Špigl pod naslovom “Haos u američkom protektoratu”.

Povratak Ramuša Haradinaja

Nemački list dalje piše: “Tramp sada zaoštrava kurs bivših američkih predsednika. On Kosovo tretira kao protektorat i cementira Vašingtonov zahtev za uticajem u zadnjem dvorištu EU. To pokazuju dešavanja u vezi sa smenom kosovskog premijera Aljbina Kurtija 25. marta.

Kada je njegova stranka na jesenjim izborima osvojila najveći broj glasova, bilo je jasno: mnogi građani su očigledno želeli da raskrste sa starim sistemom na Kosovu. Njegova vlada je bila prva u Prištini u kojoj glavnu reč nisu imali ratni veterani. On se takođe smatra borcem protiv korupcije”.

“Kurti se izjasnio protiv promene granica. Njegova vlada je preživela samo sedam nedelja. Vršilac dužnosti premijera optužuje SAD da su umešane u razbijanje njegove koalicije.

Dok je kancelarka Merkel izrazila solidarnost sa Kurtijem, Grenel je očigledno odavno pripremao predsednike Srbije i Kosova na promenu kursa u Prištini.

Američki ambasador na Kosovu je otvoreno i javno slavio zbog Kurtijevog neuspeha. Ubuduće bi u Prištini ponovo na vlast mogla da dođe stranka Ramuša Haradinaja – bivšeg gerilskog komandanta koji već decenijama uživa naklonost Vašingtona”, zaključuje se u tekstu novinara Valtera Majra za Špigl.

(Dojče vele)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here