Home TEMA DANA ZAPAD U ŠOKU- KAKVO TO ORUŽJE IMA MOSKVA?! ČIME SU ONESPOSOBILI SATELIT...

ZAPAD U ŠOKU- KAKVO TO ORUŽJE IMA MOSKVA?! ČIME SU ONESPOSOBILI SATELIT KOJI JE KONTROLISAO RUSKE TRUPE NA GRANICI SA UKRAJINOM?!

1001
0
SHARE

Nepoznato antisatelitsko oružje onesposobilo je satelit koji je kontrolisao ruske trupe na granici sa Ukrajinom. Pentagon je ubeđen da iza svega stoji Moskva.

Kako se ispostavilo, zapadna letelica je, pod uticajem nepoznatog zračenja, neočekivano izašla iz funkcije – više od tri dana nije bilo moguće povratiti kontrolu nad njenim sistemima.

Podatke o kvaru sistema letelica potvrdila je Evropska svemirska agencija.

– Satelit Copernicus Sentinel-1B je nedostupan od 23. decembra 2021. u 06:53, podaci se ne generišu. Nakon relevantnih vesti od 23. decembra 2021. godine, izvršen je detaljan uviđaj.

Tokom narednih dana biće preduzete specifične radnje da se izvrše promene u konfiguraciji na brodu koje će sprečiti da se anomalija ponovi (što bi moglo predstavljati bezbednosni rizik za satelit).

Ovo zahteva simulaciju i testiranje sistema na zemlji pre nego što ga učitate na satelit. Ovaj period nedostupnosti satelita potencijalno može trajati do 2 nedelje, međutim, ulažu se svi napori da se ta nedostupnost smanji „, saopšteno je.

Poznato je da je ruska strana bila izuzetno nezadovoljna upotrebom evropskih svemirskih letelica za praćenje svojih trupa.

Istovremeno, ruski sistemi za elektronsko ratovanje raspoređeni u blizini ukrajinske granice mogli bi da unište sisteme zapadnih svemirskih letelica, na šta je ruska strana više puta upozoravala NATO, međutim, za sada nema dokaza o umešanosti ruskih kompleksa u poraz zapadnih satelita.

Podsetimo, Rusija je nedavno potvrdila da je sprovela testiranje oružja u svemiru na neupotrebljavanom satelitu iz sovjetske ere Celina-D.

– Perspektivni protivsatelitski sistem pogodio je stari satelit – saopštio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Rusko Ministarstvo odbrane nazvalo je optužbe Vašingtona da je Rusija ugrozila bezbednost kosmosa „licemernim“ i istaklo da SAD blokiraju sporazum o raspoređivanju oružja u kosmosu.

Problem je što to u ovom slulčaju nije to oružje, već meki drugi tajni antisatelitski sistem za koji Pentagon još ne zna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here