Home TEMA DANA ZAOKRET RUSIJE- EU ostaje bez gasa! Ovo de dešava..

ZAOKRET RUSIJE- EU ostaje bez gasa! Ovo de dešava..

385
0
SHARE

Uprkos tekućem sukobu u Ukrajini i pooštravanju zapadnih sankcija, ruski energetski gigant Gasprom najavio je značajno povećanje izvoza energenata.

Prema izveštaju, u prva četiri meseca 2022. godine, isporuke ruskog gasa Kini porasle su za 60 odsto u odnosu na isti period prošle godine, navodi indijski medij WION.

Iako pitanje daljih isporuka ruskih energenata Evropi ostaje neizvesno usred sve više sankcija koje Zapad uvodi Rusiji zbog specijalne operacije u Ukrajini koja je u toku, izvoz u druge zemlje nastavlja da raste.

Ruski energetski gigant Gasprom najavio je značajno povećanje isporuka prirodnog gasa Kini tokom vikenda, preneo je WION.

Prema zvaničnom izveštaju, u prva četiri meseca 2022. godine, izvoz ruskog gasa u Kinu porastao je za 60 odsto u odnosu na isti period prethodne 2021. godine.

Istovremeno, glavne isporuke su vršene preko gasovoda Snaga Sibira po ugovoru između

Gasproma i Kineske nacionalne naftne korporacije (CNPC), objašnjava se u članku.

Izvoz ruskih energenata u Kinu nastavlja da raste uprkos zaoštravanju sukoba oko Ukrajine, napominje WION. Peking se uzdržao od otvorene osude ruske specijalne operacije u Ukrajini, nastavljajući da poziva na diplomatsko rešenje krize, navodi se u članku.

Istovremeno, „ energetski sukob “ između Rusije i Zapada doveo je do pada ruskog izvoza gasa u zemlje van bivšeg Sovjetskog Saveza za 26,9% ranije ove godine. Ukupno je tamo isporučeno oko 50,1 milijardu kubnih metara u protekla četiri meseca, prenosi WION.

To je delom i zbog činjenice da je ranije ruski predsednik Vladimir Putin naredio da se od 31. marta plaća gas u rubljama za „neprijateljske zemlje“, uključujući i države Evropske unije.

Brisel je prvo odbacio nova pravila Moskve, nazvavši to „ucenom“, podseća WION.

Međutim, Evropska komisija je kasnije saopštila da je prihvatljivo da se ruski gas plaća u rubljama, uz ograničenja sankcija, navodi se u članku.

Istovremeno, nekoliko evropskih zemalja je već odbilo da pređe na plaćanje u rubljama, što je navelo Gasprom da krajem aprila obustavi isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj, piše WION.

Da je situacija teška za EU svedoči saznanje da je velika najava Poljske da više neće nabavljati gas iz Rusije samo politička kampanja jer je ustanovljeno da ruski gas nabavljaju iz Italije i Nemačke.

Sva je prilika da će Evropska Unija sama sebi zadati težak ekonomski udarac, jer će ostati bez ruskog gasa bez kojeg inače ne može bar sledećih 10 godina.

Rusija sada sav višak gasa usled bojkota EU prosleđuje Kini, pa će neke EU zemlje ostati bez gasa i kada se budu predomislili. Rusija sasvim sigurno taj gas koji sada ide u Kinu neće vratiti u EU.

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here