Home TEMA DANA VUČIĆEVA STRATEGIJA KOJA JE RAZBESNELA SRBIJU: PODELA KOSOVA JE JEDINA OPCIJA- ŠTA...

VUČIĆEVA STRATEGIJA KOJA JE RAZBESNELA SRBIJU: PODELA KOSOVA JE JEDINA OPCIJA- ŠTA SE USTVARI DEŠAVA?

811
0
SHARE

Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, podseća da je Vučić bio zagovornik razmene teritorija, ali i nije bio dovoljno jasan.

– Nekad je govorio o razgraničenju, nekad da ne može da se dogodi da svi dobiju sve a Srbija ništa – kaže Janjić.

Kako dodaje, Vučić se očigledno sprema za realniji pristup procesu a to znači poštovanje odluka Kontakt grupe, u kojoj je Rusija, koje su donete 2004. godine, a koje se odnose na principe rešavanja kosovskog pitanja i izričito kažu da nema promene granica.

Prema njegovim rečima, ova njegova najnovija izjava je očigledno priprema za novi krug političkih razgovora o okupiranoj srpskoj teritoriji sa Grenelom.

– Mi smo imali samo takozvane političko-ekonomske razgovore. Ali se očigledno bliži novi krug razgovora sa Lajčakom i EU. Dobro je što predsednik resetuje svoju politiku. Voleo bih da to bude i ulazak u novu politiku.

Mene ta njegova izjava ništa ne zabrinjava. Deo koji bi me zabrinuo, kada bi bio istinit a nije, jeste da on čeka da mu nešto predlože. Čekanje je najopasnije. I ne verujem da Vučić nešto čeka. On spada u političare koji kreiraju situaciju – ukazuje Janjić.

Uz to kaže i da je ovo priprema za vraćanje teme Kosova na sto, a da će Vučić uraditi sve što može da ona ne bude deo izborne kampanje.

Teroristička država spremna za dijalog

Vlada lažne države pozdravila je zajedničko pismo ministara spoljnih poslova Nemačke i Francuske o obnavljanju dijaloga između Srbije i Kosova i istakla da je spremna da ga vodi, prenosi RTK.

Portparol vlade Perparim Krieziju rekao je za Kosova pres da je premijer Aljbin Kurti spreman da vodi dijalog sa Srbijom, s tim što smatra da to treba da bude proces koji vodi ka sporazumu.

Server: Amerikaci bi mogli probleme da ostave Evropi

Američki stručnjak za Balkan Danijel Server izrazio je strahovanje da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i lažni predsednik Hašim Tači mogli da postignu sporazum koji bi podrazumevao razmenu teritorija i naroda, i da takav sporazum ne bi imao podršku javnosti i destabilizovao bi zemlje u regionu i drugde.

Server je u objavljenom intervjuu za portal Kossev rekao da on ne tvrdi da će eventualni sporazum da uključi razmenu teritorija ali da neki kažu da se o tome razgovara, i da u tom slučaju ima „previše dima da ne bi bilo vatre“.

Kako smatra, sporazum neće biti lako postići, jer ne veruje da je Tači voljan da prihvati ono što će Srbija ponuditi, jer ona ne nudi tri opštine u južnoj Srbiji, a Vučić nije spreman da prihvati ono što je Tači spreman da ponudi, a što ne uključuje i Severnu Mitrovicu.

Prema njegovim rečima, za Amerikance koji su uključeni u to nisu bitni detalji nego je važan potpis na sporazum ili pismo o namerama, uz ceremoniju u ružičnjaku Bele kuće kako bi predsednik SAD Donald Tramp mogao da tvrdi da je napravio veliku međunarodnu senzacionalnu vest.

Server smatra da „postoji stvarna mogućnost“ da Vučić i Tači potpišu pismo o namerama koje bi zadovoljilo Trampa, dok bi s druge strane svi problemi bili ostavljeni Evropi da ih rešava narednim mesecima i možda godinama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here