Home TEMA DANA VUČIĆ SE DOGOVORIO SA TAČIJEM OKO TERITORIJA ALI MERKEL STAVILA VETO! EVO...

VUČIĆ SE DOGOVORIO SA TAČIJEM OKO TERITORIJA ALI MERKEL STAVILA VETO! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

866
0
SHARE

Po rečima balkanologa i bivšeg visokog zvaničnika Stejt departmenta, dogovor oko teritorija Kosova nije problem Vučiću i Tačiju ali jeste Angeli Merkel koja se sa tim ne slaže.

“Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću je izgleda lakše da se sporazume sa predsednikom tzv. Kosova nego da ubedi nemačku kancelarku da prihvati njihov dogovor.”

Ovo je izjavio Džejms Huper, balkanolog i bivši visoki zvaničnik Stejt departmenta.

Kako Glas Amerike (VOA) prenosi, Huper je ocenio da unutrašnja politička previranja u Srbiji i na Kosovu nisu prepreka za sveobuhvatan dogovor dve strane, a glavni ključ drži Evropska unija (EU).

“Na specijalnom izaslaniku Bele kuće za pregovore Srbije i Kosova Ričardu Grenelu je da pomogne da se otkloni nespremnost EU, koja drži veto, da prihvati sporazum koji uključuje teritorijalnu komponentu”, rekao je Huper.

Prema njegovom mišljenju, Srbija insistira na tome da sveobuhvatni sporazum mora da sadrži teritorijalne elemente.

“Srbija dodatno insistira na članstvu u Uniji kao ishodu sveobuhvatne nagodbe”, kaže Huper.

Prema njemu, Srbija i EU – u stvarnosti Nemačka – nalaze se na suprotnim stranama nacrta dogovora postignutog između vucipredsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija.

“Vučiću je izgleda lakše da se sporazume sa Tačijem, nego da ubedi nemačku kancelarku Angelu Merkel da prihvati njihov dogovor. To nije bio očekivani ishod pregovora između Srbije i Kosova”, nastavlja Huper.

U naredna dva meseca Srbija će biti obuzeta izborima 28. juna, dok Kosovo kaska sa formiranje nove vlade, navodi VOA.

U međuvremenu, kako je naveo Huper, Grenel ima najmanje maj i jun, tokom kojih bi mogao da radi na tome da EU prilagodi svoj stav u odnosu na način razmišljanja Vučića i Tačija.

“Ukoliko specijalnom izaslaniku SAD ne pođe za rukom da ubedi EU da prihvati sporazum koji je već dogovoren, biće ugašena i aktuelna povoljna prilika za okončanje konfrontacije između Srbije i Kosova”, rekao je Huper.

“Podsticaj za SAD da se drži ovog kursa je to što su srpski i kosovski lideri postigli ogroman napredak u prevazilaženju uzajamnih nesporazuma i neslaganja, koji su, ne samo decenijama optrećivali odnose dve zemlje, već skrenuli njihovu pažnju sa fokusiranja na budućnost Balkana”, navodi Huper, dodajući da je realno postignuti napredak sam po sebi dostignuće, za koje im zvaničnici EU ne odaju priznanje.

“Vučić i Tači su postigli više od dogovora; oni imaju osnovu za uspostavljanje potpuno novih odnosa između dve zemlje”, smatra Huper.

Prema njemu, “EU pokazuje znakove provincijalnog razmišljanja u sprečavanju poštovanja sporazuma Srbije i Kosova”.

(Beta)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here