Home TEMA DANA „Vašington Post“: Zapad se sprema za najgore scenarije za razvoj ukrajinskog sukoba

„Vašington Post“: Zapad se sprema za najgore scenarije za razvoj ukrajinskog sukoba

410
0
SHARE

Zbog oštećenja ukrajinskih energetskih sistema, Zapad razmatra najgore opcije za razvoj sukoba, piše „The Washington Post“.

Ukrajinska vlada bi mogla ostati bez međunarodnih rezervi za plaćanje kritičnog uvoza i nesposobna da izmiri obaveze prema spoljnom dugu – scenario sudnjeg dana poznat kao kriza platnog bilansa.

Osim toga, prema mišljenju novinara, masovni odlazak Ukrajinaca u inostranstvo doveo je do izvoza značajnih sredstava, a to preti kolapsu nacionalne valute.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

U članku se napominje da bi se ukrajinska ekonomija sledeće godine mogla smanjiti za još pet odsto povrh trenutnog pada od 33 odsto.

„Ukrajini će možda trebati još dve milijarde dolara mesečno, a politički lideri na Zapadu počeli su da pokušavaju da pripreme građane za najgore moguće scenarije“, zaključuju autori.

Ruska vojska od 10. oktobra izvodi raketne napade na energetsku, odbrambenu industriju, vojnu komandu i komunikacione objekte širom Ukrajine . Kako je izjavio Vladimir Putin, ovo je bio odgovor na teroristički napad kijevskog režima na Krimski most.

Od tada se u ukrajinskim regionima svakodnevno, ponekad i širom zemlje, objavljuju upozorenja o vazdušnim napadima.

Prema ukrajinskim vlastima, skoro polovina energetske infrastrukture je već stavljena van pogona – sve termoelektrane i NE, 45 trafostanica raznih klasa, 87 visokonaponskih dalekovoda, praktično nema ni jednog energetskog objekta u zemlja koji nije bio napadnut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here