Home TEMA DANA VANREDNI SASTANAK SZO! OTKRIVEN NOVI SOJ KORONE: IMA 32 MUTACIJE, ZAOBILAZI IMUNITET-...

VANREDNI SASTANAK SZO! OTKRIVEN NOVI SOJ KORONE: IMA 32 MUTACIJE, ZAOBILAZI IMUNITET- UVODI SE OBAVEZNA VAKCINACIJA!

777
0
SHARE

Naučnici su upozorili da novi soj virusa korona koji ima „ekstremno veliki broj“ mutacija može da izazove nove talase bolesti, zaobilazeći odbrambene mehanizme organizma.

Genomskim sekvenciranjem je potvrđeno samo 10 slučajeva ove varijante virusa u tri zemlje, ali je ovaj soj izazvao ozbiljnu zabrinutost među nekim istraživačima, jer brojne mutacije mogu omogućiti virusu da zaobiđe imunitet, prenosi britanski list „Gardijan“.

Varijanta B.1.1.529 ima 32 mutacije u spajk proteinu, delu virusa koji većina vakcina koristi da pripremi imuni sistem za borbu protiv kovida.

Mutacije u spajk proteinu mogu uticati na sposobnost virusa da inficira ćelije i širi se, ali i da otežaju imunološkim ćelijama da napadnu patogen.

Ova varijanta je prvi put primećena u Bocvani, gde je sekvenciranjem potvrđena kod tri slučaja. Još šest je potvrđeno u Južnoafričkoj Republici, a jedan slučaj u Hong Kongu kod putnika koji se vraćao iz Južne Afrike.

Doktor Tom Pikok, virusolog sa Imperijal koledža u Londonu, objavio je detalje nove varijante, napominjući da „neverovatno velika količina mutacija u spajk proteinu izaziva veliku zabrinutost“.

Direktorka kovid odeljenja u britanskoj Agenciji za zdravstvenu bezbednost Mira Čand je izjavila da u saradnji sa naučnicima širom sveta prati razvoj varijanti virusa Sars-CoV-2.

„Kako je u prirodi virusa da često i nasumično mutiraju, nije neobično da se pojavi mali broj slučajeva koji sadrže nove skupove mutacija“, izjavila je Čand, dodajući da se brzo proveravaju sve varijante koje doprinose širenju virusa, preneo je Tanjug.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Svetska zdravstvena organizacija je sazvala za petak vanredni sastanak na kojem će se razgovarati o potencijalno brzom širenju novog soja, saopštava „Fajnenšl tajms“, pozivajući se na neimenovane izvore.

Izvršni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu pozvao je Evropske zemlje da razmotre obaveznu vakcinaciju

Rob Batler je rekao za „Skaj njuz“ da je „vreme da se razgovor vodi i iz perspektive pojedinca i iz perspektive zajednice. To je zdrava debata.“

Početkom novembra, SZO je upozorila da je Evropa „u epicentru“ pandemije kovida 19, dok je ranije ove nedelje globalna zdravstvena uprava saopštila da je 60 odsto svetskih infekcija i smrti od kovida 19 poslednjih nedelja upravo u Evropi.

SZO veruje da bi broj umrlih od pandemije u Evropi mogao da dostigne 2 miliona do

marta 2022, ako se širenje virusa nastavi nekontrolisano, prenosi RT.

Međutim, bivši direktor Odeljenja SZO za zdravlje majki, dece i adolescenata, Entoni Kostelo, savetovao je vladama da pažljivo krenu sa obavezom vakcinacije iz straha da će „odbiti mnoge ljude koji nemaju poverenja u vladu i vakcine“.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Umesto prisile i sveobuhvatnih karantina, on se zalagao za mere poput nošenja maski i rada od kuće.

Širom Evrope, samo 57 odsto ljudi je u potpunosti vakcinisano, prema statistikama koje pruža veb-sajt „Aur vorld in dejta“.

Prošlog petka, austrijski kancelar Aleksander Šalenberg najavio je da će vakcinacija biti

obavezna za sve stanovnike, osim onih koji imaju pravo na medicinsko izuzeće od 1. februara 2022.

Oni koji odbiju vakcinu mogli bi da očekuju velike kazne, prema izveštajima medija. Međutim, još nije doneta odluka o tačnom uzrastu od kog će Austrijanci morati da se vakcinišu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here