Home TEMA DANA UDARNO: Vučić sakrio da je prihvatio EU dokument o sankcijama Rusiji!

UDARNO: Vučić sakrio da je prihvatio EU dokument o sankcijama Rusiji!

349
0
SHARE

Uz puno pompe, predsednik Srbije Aleksandar Vučić otišao je na samit u Tiranu gde je prihvatio zajedničku deklaraciju, koju su podržale sve zemlje EU i Zapadnog Balkana.

Dok je puno medijske bure izazvao odlazak predsednika na samit, Vučić, njegov medijski tim i vrh države nisu previše želeli da istaknu da se Vučić upravo na ovom samitu usaglasio sa deklaracijom u kojoj se između ostalog traži uvođenje sankcija Rusiji.

Nije Vučić propustio priliku da se na marginama i ovog skupa obrati građanima Srbije.

Negde oko 17 sati, kada je završio sa svim sastancima, Vučić je prokometarisao utiske sa samita, ali i odgovarao na ključna pitanja – da li će uvesti sankcije Rusiji, hoćemo li se uskladiti sa EU, ali i o tome šta misli o medijskom mraku u Srbiji.

„Ne mogu ni da sedim, niti stojim iza deklaracije“

Na pitanje da li Srbija li će Srbija potpisati deklaraciju u kojoj se između ostalog traži da se zemlje koje do sada nisu uvele sankcije usklade sa restriktivnim merama unije, Vučić je naveo da Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

“Ne mogu ni da sedim ni stojim iza te deklaracije, jer nisam pisao deklaraciju, ali moram da kažem da se nismo saglasili sa sankcijama Rusiji, a nismo ih ni uveli. To je činjenica, a nekome se sviđa, a nekome ne. Rekao sam da je odnos prema sankcijama u stvari odnos prema građanima Srbije. Nije prirodno da mi učestvujemo u toj politici… Dobro smo razumeli poruku EU, razumeo sam to i kroz diskusiju“, rekao je Vučić.

Nije Vučić precizirao šta je zvaničan stav Srbije, da li je svojim potpisom stala iza deklaracije, ali poznavaoci prilika govorili su da bi bio presedan da se ne potpiše ovakav dokument.

Najpre, tekst deklaracije ili rezolucije na ovako velikom događaju usaglašava se ranije,

zbog čega je Srbija unapred bila upoznata sa ključnim odredbama dokumenta. Sa druge strane, deklaracija nije pravno obavezujući dokument, zbog čega Srbija nije obavezna da sprovodi zaključke iza kojih je stala.

Ali, signali i poruke koje nastaju nakon usaglašavanja oko deklaracije govore u kom pravcu će ići zemlja, ili barem želi da ide.

Vrh države se nije pohvalio da je stao iza deklaracije, umesto drame omerta

Da deklaracija nije “sveto pismo” potvrdio je indirektno i Vučić kada je rekao da će konačan sud o svemu dati građani Srbije, a pomalo i on sam.

Iako je popodne prošlo u obraćanju Vučića, nikakva zvanična saopštenja nisu stizala da je predsednik bilo šta potpisao. Nova.rs ranije je objavila da će i ovo pitanje biti povod da se napravi prava drama. Ipak, umesto drame dobili smo omertu.

Čak ni na zvaničnom instagram profilu predsednika Aleksandra Vučića nije objavljeno da je bilo šta potpisano, ili da se usaglašavalo u Tirani. Umesto saopštenja da je Srbija stala iza dokumenta, dobili smo šablonske opise koje viđamo sa bilo kog događaja na kojem Vučić boravi.

“Veoma sam zadovoljan otvorenim i iskrenim razgovorima koje smo imali danas u Tirani

vezano za odnose Zapadnog Balkana i EU. Govorili smo o konkretnim stvarima, od podrške od 165 miliona evra do kraja godine za Srbiju u energetskom sektoru, o sniženju troškova rominga između zemalja EU i Zapadnog Balkana, ali smo govorili i o strateškim pitanjima, o merama za usklađivanje vizne politike i drugim stvarima”, saopšteno je zvaničnoj stranici predsednika Srbije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here